"Имаме обща цел - Русия не трябва и не може да спечели войната", заяви президентът на Франция. Ако Русия спечели войната си срещу Украйна, авторитетът на Европа "ще бъде сведен до нула", предупреди Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес. В интервю, което даде тази вечер за френските телевизии "Франс 2" и Те Еф 1, Макрон изтъкна, че войната е "екзистенциална за нашата Европа и за Франция".

Президентът на Франция говори по темата, след като миналия месец спомена възможността западни държави да изпратят войници в Украйна. Идеята му бе посрещната хладно от съюзниците, включително от Съединените щати, които я отхвърлиха. Идеята му не срещна подкрепата на водещите страни от Алианса. "За" се изказаха само Полша, Чехия, Естония и Литва.

По време на интервюто той обаче каза, че Франция никога няма да се нагърби сама с инициативата за военни действия в Украйна. 

"В момента не се намираме в ситуация, когато е необходимо да изпращаме войска в Украйна, но не изключваме такъв сценарий", обясни той. 

"Ако ситуацията се влоши" в Украйна, "трябва да сме готови и ще бъдем готови да вземем необходимите решения, така че Русия никога да не спечели", призова в същото време френският президент. Той подчерта, че сигурността на французите минава през "поражението на Русия" във войната. Онези, които поставят "ограничения" за подкрепата за Украйна, "избират поражението", предупреди Макрон, цитиран от БТА.

Той обаче призна, че украинското контранастъпление не е било осъществено, както е било планирано, защото Украйна губи хората си. "За да постигнем мир в Украйна, не трябва да сме слаби. Не сме във война с Русия, но не трябва да й позволим да победи", коментира Макрон.

"Ако днес решим да бъдем слаби, ако решим, че няма да отвръщаме, то вече сме победени. Само сила, нашата сила, френската, европейската, НАТО, може да прекрати това. Да искаме мир днес, не означана да се откажем от Украйна. Не, да желаеш мир, означава да бъдеш надежден, силен и готов да се адаптираш към всеки избор на Русия. И ако войната се разпростре в Европа, това ще бъде избор и отговорност само на Русия", категоричен беше държавният глава.

Миналия месец френският президент подписа в Елисейския дворец в Париж с украинския си колега Володимир Зеленски двустранно споразумение в областта на сигурността, но през последните дни той отново отложи визитата си в Киев за неопределено време.

Макрон коментира и изборите в САЩ, като заяви, че Доналд Тръмп няма да ги спечели.

"Доколкото съм информиран, не мисля, че Доналд Тръмп ще стане президент на САЩ", каза френският президент по време на телевизионното интервю.