Съюзници на руския президент Владимир Путин предупредиха днес френския президент Еманюел Макрон, че ако изпрати войски в Украйна, това ще доведе до същия край, както при нахлуването на Великата армия на Наполеон Бонапарт през 1812 г., когато френските войски претърпяват огромна загуба, предаде Ройтерс.

В понеделник Макрон открито формулира идеята за изпращането на войски от европейските държави в Украйна, въпреки че предупреди, че на този етап няма постигнат консенсус, добавя БТА.

Коментарите му накараха редица западни държави, в това число Съединените щати и Великобритания, да заявят, че нямат такива планове, докато Кремъл предупреди, че конфликтът между Русия и НАТО ще бъде неизбежен, ако европейските членове на Северноатлантическия договор изпратят войски, които да се сражават на територията на Украйна.

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, долната камара на руския парламент, и близък съюзник на Путин, заяви, че Макрон изглежда възприема себе си като Наполеон Бонапарт и го предупреди да не върви по стъпките на френския император.

"За да запази личната си власт, Макрон не можа да измисли нищо по-добро от това да разпали Трета световна война. Инициативите му стават опасни за гражданите на Франция", заяви Володин в социалните мрежи.

"Преди да прави подобни изявления, би било редно Макрон да си спомни как е завършил пътят на Наполеон и на неговите войници, повече от 600 000 от които бяха оставени да лежат във влажната земя", добави той.

Нахлуването на Наполеон Бонапарт в Русия през 1812 г. първоначално постига бърз напредък и водените от него войски успяват да превземат Москва. Руските военни обаче използват тактика, която принуждава Великата армия да пристъпи към отстъпление след няколкоседмичен престой в града. По време на дългото си изтегляне стотици хиляди френски войници загиват в резултат на болести, глад и студ, припомня Ройтерс.

Войната в Украйна предизвика най-тежката криза в отношенията на Русия със Запада от Кубинската криза през 1962 г., а Путин, който контролира най-големия ядрен арсенал в света, предупреди за опасностите от пряка конфронтация между Русия и НАТО.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, предположи, че Макрон има опасна мегаломания за величие и заяви, че изявлението му е пример за това колко погрешно е станало западното политическо мислене.

"Дребнавите и трагични наследници на Бонапарт, които пробват златните пагони, откъснати преди 200 години, жадуват да си отмъстят с наполеонови величини и изричат яростни и изключително опасни глупости", заяви той.

Медведев, който някога бе възприеман като модернизиращ реформатор, от началото на войната в Украйна втвърди риториката. Той направи серия от войнствени изявления, в които нападна Запада и предупреди за риска от ядрен апокалипсис, ако определени червени линии бъдат прекрачени.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че изявлението на френския президент е показало, че другите държави от Запада, за разлика от Макрон, разбират рисковете от пряк сблъсък между войските на НАТО и Русия.

"Лидерите на редица европейски правителства бързо заявиха, че не са планирали и не планират нищо подобно", каза Захарова. "Това показва, че те разбират опасността", добави тя.