Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че е "много шокиран" от видеозапис, на който полицаи бият човек, предаде ДПА.

Клипът, който беше разпространен вчера от списание "Лупсайдър", предизвика обществено възмущение от полицейската жестокост във Франция.

Както се твърди, кадрите, заснети от охранителна камера, показват как няколко служители на реда нападат музикален продуцент в студиото му в Париж.

Четирима френски полицаи, обвинени в нанасяне на побоя, бяха поставени днес под стража, предаде Франс прес, цитирайки осведомен източник. Служителите на реда, които бяха временно отстранени от служба вчера, пристигнаха този следобед в сградата на Генералната инспекция на националната полиция, където бяха поставени под стража.

"Тези полицаи не просто са допуснали гаф, те са престъпници, извършили тежки престъпления. Удряли са клиента ми многократно в продължение на почти седем минути", каза адвокатът на продуцента Хафида ел Али пред телевизия Бе Еф Ем.

Пребитият музикален продуцент

Снимка: AP/БТА

Снощи вътрешният министър Жералд Дарманен призова полицаите да бъдат уволнени, ако се докаже, че са нарушили закона.

В понеделник Дарманен ще говори в парламента по случая.

Инцидентът стана на фона на предложен законопроект, който предвижда ограничаване на правото да се правят видеозаписи на полицаи. Мярката беше одобрена от Националното събрание, долната камара на френския парламент, и предстои да бъде разгледана и от Сената.

Пребитият музикален продуцент говори пред медии

Снимка: AP/БТА