Руска намеса в Беларус ще бъде най-лошото, което би могло да се случи. Това предупреди днес френският президент Еманюел Макрон по време на среща с Асоциацията на журналистите, отразяващи президентските прояви, състояла се в Париж.

"Всяка външна намеса в Беларус ще доведе до интернационализация на този въпрос и най-лошото ще бъде една руска намеса", заяви Макрон.

Това предупреждение бе отправено в момент, в който руският президент Владимир Путин изразява готовност да разположи сили в съседната на Русия страна, ако ситуацията там се влоши.

"С германската канцлерка Ангела Меркел ние не искаме да има повтаряне на случилото се в Украйна", настоя Макрон.

За него всяка външна намеса би била неуместна. "Нашето желание е да започнем с Русия диалог за Беларус и да ни помогне тя да бъде убеден президентът Лукашенко в необходимостта да приеме посредничество на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", каза Макрон.

"Онова, което президентът Путин каза на канцлерката Меркел и на мен самия, е, че той подкрепя идеята за посредничество на ОССЕ, но идеята не се подкрепя от самия Лукашенко. Следователно трябва да се положат усилия, за да бъдем подпомогнати в тази насока", заяви Макрон.