Френският президент Еманюел Макрон поиска днес прошка от името на Франция от харките, мюсюлмани, служили като спомагателни войски в редиците на френската армия по време на Алжирската война (1954-1962 г.), като обяви предстоящото приемане на закон за тяхното обезщетение, предаде Франс прес.

Това е историческо изявление, което прекъсва неяснотата, която в продължение на 60 години витаеше около отношението към харките от страна на Франция, отбелязва Франс прес.

"На бойците искам да изкажа нашата благодарност; няма да ви забравим. Простете ни, няма да ви забравим", каза президентът по време на церемония за отдаване на почит в Елисейския дворец в присъствието на бивши харки, техните потомци, ръководители на асоциации и други.

Макрон обеща да представи "преди края на годината проект, целящ да впише в нашите закони признанието и обезщетението по отношение на харките".

"Честта на харките трябва да бъде вписана в националната памет", добави той, призовавайки "да се лекуват раните", които трябва да бъдат "затворени с думи на истината, жестове на паметта и действия на справедливост".

Когато просълзена жена от публиката го прекъсна, Макрон се опита да я успокои с думите: "Чувам ви".

Молейки за прошка от името на Франция от харките, и смятайки, че страната "се е провалила в задълженията си" спрямо тях, Еманюел Макрон отива по-далеч от своя предшественик Франсоа Оланд, който през 2016 г. призна "отговорността на френските правителства за изоставянето на харките".

Харките, наброяващи до 200 хиляди бойци, са служили като спомагателни войски в редиците на френската армия по време на конфликта, който между 1954 г. и 1962 г. противопостави алжирските националисти на Франция.

В края на тази война повечето от тях, изоставени от Париж, стават жертва на кървави репресии в Алжир.

Макрон не даде подробности за обезщетенията за харките, отбелязва Асошиейтед прес. През 2018 г. неговото правителство обеща 40 млн. евро за харките и техните потомци чрез пенсии и друга помощ, под формата на обезщетение.