Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че "парадоксът" на руския му колега Владимир Путин се състои в това, че той лично не е "неприятен" човек.

Макрон участва в съботния епизод на Les Rencontres du Papotin - предаване, в което журналисти аутисти интервюират известни личности.

"На първо място, когато се запознаете с него, той не е неприятен. Това е парадоксът, разбирате ли", казва Макрон в интервюто, което е било записано в края на ноември.

Макрон заяви, че Путин се е "опитал да му обясни, че Украйна го заплашва, защото чрез нея европейците и американците заплашват сигурността на Русия".

"Мисля, че нищо не може да оправдае започването на война. Всъщност той започна тази война, за да си върне териториите и да разшири периметъра на Русия до някогашната империя. Той пое много голяма отговорност за себе си, за своя народ, очевидно за народа на Украйна и за всички нас. Така виждам нещата аз", каза Макрон.

Макрон отдавна е привърженик на поддържането на диалог с Путин след нахлуването му в Украйна през февруари миналата година.

През лятото той разгневи Киев, като заяви, че западните правителства не трябва да "унижават" руския президент.

През последните дни обаче френският лидер стана първият западен съюзник, който се съгласи да изпрати западни бронирани машини в Украйна, което е сериозна промяна в политиката.

В телевизионното си новогодишно обръщение Макрон също така обеща на украинците, че Франция "ще ви доведе до победа" - за първи път той изрично подкрепи победа на Киев на бойното поле.