ЕС откри днес в Страсбург своята Конференция за бъдещето на Европа като най-нов опит за цялостна реформа, предаде ДПА.

Конференцията си поставя за цел с помощта на граждански диалози и онлайн платформа до пролетта на 2022 г. да има разработени предложения как институциите на ЕС да станат по-ефикасни и достъпни за гражданите.

В своята реч френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС е доказал качествата си по време на пандемията от новия коронавирус.

"Останахме заедно в тази криза", каза той и настоя, че ЕС е проявил солидарност, поставил е на първо място защитата на човешкия живот, оказал е финансова помощ и е укрепил здравните си системи.

Макрон заяви също, че страните от ЕС успешно са си сътрудничили във ваксинационната кампания.

"Трябва да се гордеем с това, то не беше нещо подразбиращо се. Европейското сътрудничество спаси животи", каза Макрон и добави: "Този дух на солидарност трябва да намери отражение и в нашата политика в Африка".

Сега е времето ЕС да помисли как ще изглежда след 10 години, заяви Макрон и призова за модел, който защитава европейските ценности и благоприятства научните изследвания и инвестициите.

Френският президент подчерта, че "европейският модел на социална защита успя да издържи в периода на санитарна криза".

Според него "солидарността е и защита на суверенитета". За да бъде гарантиран той, трябва да се произвежда днес и утре.

"Европа трябва да бъде не само голям пазар, но и голям производител", смята Макрон. Според него, трябва да се инвестира повече в иновации, тъй като Европа изостава от Китай и САЩ.

Френският държавен глава призова ЕС да се върне към големите проекти, подчертавайки необходимостта от изследвания на космоса и на Световния океан.

"Европа трябва да бъде лидер в намаляването на вредните емисии в атмосферата", смята Макрон, цитиран от пресслужбата на Елисейския дворец и БНТ.

Лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер предложи председателят на Европейската комисия да се избира пряко от всички гласоподаватели на ЕС и заяви, че сегашният модел на двойно ръководство трябва да се премахне.

Много страни членки обаче не са склонни да се приемат съществени промени, защото това би наложило изменение на договорите на ЕС. В такъв случай някои страни ще трябва да организират референдуми, а опитът показва, че на тях неведнъж се е отхвърляло направеното предложение, отбелязва ДПА.

Освен това някои страни от ЕС се боят от загуба на правомощия на националните правителства в полза на Европейската комисия и Европейския парламент.

Около 20 европейски лидери, сред които германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, призоваха гражданите на ЕС да се включат в инициативите за реформа чрез граждански събрания и онлайн платформа. Пандемията извади на показ "силните страни на европейската интеграция, но и слабостите й. Трябва да обсъдим всичко това", каза Щайнмайер.