През първия ден от обиколката си в Братислава и Прага френският президент Еманюел Макрон отново отправи днес предупреждение към страните, незачитащи според него принципите на ЕС, по-специално Полша и Унгария, предаде Франс прес.

В интервю за 4 издания - чешко, полско, словашко и унгарско, той повтори също като миналата година, че "Европа не е супермаркет", и изрази тревога във връзка с антимигрантски позиции и отклонения от правните принципи в Полша и Унгария.

Макрон потвърди отново позицията си седем месеца преди европейските избори, на които очаква двубой: "прогресисти" срещу националисти, отбелязва АФП.

Унгария, Словакия, Чехия и Полша - страните от Вишеградската четворка, категорично отхвърлят задължителните квоти за разпределение на мигранти между държавите от ЕС.

"Имаме общо изискване за единство и солидарност. Не може да извличаш ползи от европейския бюджет, без да признаваш солидарността, например, по мигрантските въпроси", заяви Еманюел Макрон.

"Не може и да търсиш начин за намаляване на вноската си в европейския бюджет, без да разбираш какво ни дава единният пазар. Ако искаме да убием Европа, ще продължаваме все така. Европа не е с еднопосочно движение - става дума за взаимен ангажимент", продължи той.

По повод правните реформи в Полша френският президент изрази надежда, че правителството във Варшава "ще направи необходимото, за да отвърне на безпокойството на (Европейската) комисия и на партньорите си".

Помолен да коментира изявления на унгарския премиер Виктор Орбан, който го смята за свой основен противник в европейските избори, Макрон заяви, че "развитието на положението с правовата държава в Унгария буди тревога", застрашавайки баланса между властите и дейността на неправителствените организации.

По повод убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак през февруари той подчерта, че "заплахите, нападенията и убийствата на журналисти накърняват основите на нашите демокрации".

Тази вечер се предвижда Макрон да разговаря с чешкия президент Милош Земан, известен с антимигрантските си позиции и редовните нападки срещу печата, примесени с черен хумор. През октомври 2017 г. той пристигна на пресконференция, носейки макет на автомат "Калашников" с надпис "За журналистите", припомня АФП.