Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че Русия е станала жертва на ислямистко нападение и добави, че групата, отговорна за атаката в Москва, се е опитала на няколко пъти да извърши акции на територията на Франция, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Предложихме на руските служби и на нашите партньори в региона да засилим сътрудничеството", подчерта Макрон при пристигането си във френския отвъдморски департамент Гвиана, цитиран от БТА.

"Трябва да избягваме всякаква инструментализация или изкривяване" на случилото се и да действаме щателно и ефективно, добави френският президент.

"Това е духът, в който се движим напред, и се надявам, че Русия ще направи същото", заяви Макрон пред медиите, след като руският му колега Владимир Путин хвърли вината върху Украйна.

Вчера френското правителство повиши степента на тревога за тероризъм до най-високото си ниво след стрелбата в Москва.

Френският министър-председател Габриел Атал обяви решението в публикация в платформата "Екс" и заяви, че властите "вземат предвид твърдението на "Ислямска държава", че е отговорна за нападението (в Москва), и заплахите, които съществуват срещу нашата страна".

Решението беше обявено, след като френският президент Еманюел Макрон свика среща, посветена на сигурността във връзка с нападението в предградие на Москва в петък, при което загинаха повече от 130 души. Отговорност пое групировка, свързана с "Ислямска държава".