Институции и политически лидери в България осъдиха в събота нападението в "Крокус сити хол" в Москва и изразиха съболезнования за жертвите на инцидента, обобщи БТА.

Броят на загиналите при вчерашното нападение в концертната зала край руската столица нарасна на 133 души, съобщи руският Следствен комитет.

Отговорност за атентата пое групировката "Ислямска държава".

В телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин каза, че всички нападатели са били заловени, поднесе съболезнование на близките на жертвите и обяви утрешния 24 март за ден на национален траур.

Федералната служба за сигурност съобщи за задържани 11 души във връзка с нападението, включително четиримата пряко замесени в атаката.

Президентът Румен Радев изказа съболезнования на семействата на загиналите при атаката в Красногорск. "България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни граждани, където и когато и да са се случвали", написа държавният глава в профила си в "Екс".

"Изказвам съболезнования на опечалените семейства и изразявам солидарност с руския народ", допълни държавният глава.

Снощи човечеството стана свидетел на чудовищна жестокост. Терористи разстреляха невинни хора - мъже, жени, деца. Не може да има политика или религия, които оправдават това ужасно престъпление. Това написа вицепрезидентът Илияна Йотова във Фейсбук по повод нападението в Москва.

"Отговорът на нашите общества трябва да е категоричен. А службите за сигурност повече от всякога са длъжни заедно да разкрият извършителите. Наказанието е неизбежно! Съболезнования на близките на жертвите", написа още Йотова.

България изразява съболезнования на близките на жертвите на терористичния акт в Москва, обявиха в позиция, публикувана на сайта си от Министерския съвет в оставка.

Категорично осъждаме тероризма във всички негови проявления. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението, пише още в позицията.

Всички нападения срещу цивилни са абсолютно неприемливи и ние осъждаме тероризма във всичките му форми, заявиха от Министерството на външните работи (МВнР) в позиция, публикувана в социалната мрежа "Екс". Изразяваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на жертвите на вчерашната атака край Москва, допълват от МВнР.

По-рано от министерството съобщиха, че по информация на посолството на България в Москва до този момент няма данни за загинали или пострадали български граждани при стрелбата в концертна зала в Москва.

Категорично осъждам терористичната атака в "Крокус сити хол" в Москва, написа в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Няма цел, която оправдава подобно зверство. Терорът няма място никъде по света. Нито един човек не заслужава да преживее подобен ужас. Мислите ми са със семействата на жертвите и с ранените, пише още Борисов.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) осъждаме всякаква форма на тероризъм и убийството на мирни граждани, се казва в разпространена до медиите позиция на формацията. Изразяваме съпричастност със скръбта на близките на жертвите от терористичния акт в Москва, пише още в позицията.

Тероризмът е най-тежката заплаха за цивилизацията, посегателство срещу изконните човешки ценности - живота и мира, написа председателят на партията и председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в съобщение, разпространено от пресцентъра на партията. Солидарни сме с жертвите и ранените, техните семейства и с руския народ, пише още председателят на ДПС.

"Възраждане" осъжда варварския терористичен акт в Москва, съобщиха от партията. В прессъобщението се казва още, че е било изпратено съобщение до посолството на Руската федерация в България, в което се осъжда "зверският и варварски терористичен акт срещу мирни граждани" и се поднасят най-дълбоки съболезнования на близките и роднините на жертвите "на това ужасно нападение".

Осъждаме категорично терористичното нападение в Москва, довело до смъртта на десетки хора, се казва в позиция на Българската социалистическа партия. Изразяваме нашите съболезнования към близките на загиналите, а на пострадалите и ранените - бързо възстановяване, се казва още в нея.

Тероризмът е чудовищно зло, с което човечеството е обречено да се бори и трябва да се бори с всички средства, написа в профила си във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Убийството на невинни хора продължава по всички кътчета на света и продължава да шокира и отвращава всички нормални хора, където и да са те, допълва Трифонов.