Македонското правителство разгледа и прие на днешното си заседание поектозакон за ратификация на договора за решаване на спора за името и за стратегическо партньорство с Гърция, който бе подписан вчера от външните министри на двете страни, предаде агенция МИА.

Проектозаконът ще бъде внесен за гласуване в парламента. За приемането му е нужно обикновено мнозинство, тоест повече от половината присъстващи депутати, при минимален кворум 61 депутати, което означава, че са нужни най-малко 31 гласа "за", за да бъде ратифициран договорът.

След това документът трябва да бъде подписан от президента Георге Иванов в 7-дневен срок. Ако държавният глава се възползва от правото си на вето, договорът ще бъде върнат за второ гласуване, при което вече се изисква абсолютно мнозинство от 61 гласа. В този случай президентът е длъжен да го подпише.

Последна дума за договора ще имат гражданите на референдум, който ще бъде свикан през септември или октомври.

Според споразумението с Гърция до края на годината Македония трябва да приеме и поправки в конституцията.

Страната ще се нарича официално Република Северна Македония, предвижда договорът, подписан в неделя край Преспанското езеро.

В него се признава македонският език като част от южнославянските езици и се предвижда в личните документи графата за гражданство да гласи: "македонско / гражданин на Република Северна Македония".

В документа е посочено, че двете страни приемат различно тълкуване на термините "Македония" и "македонски", отнасящо се за различен исторически контекст и културно наследство. За Гърция тези термини се свързват с областта и народа в северната й част и с античната история. За Македония те означават нейната територия, език, народ, с нейната собствена история, култура и наследство.

Гърция от своя страна трябва да ратифицира договора в парламента и се задължава да не пречи за членството на Македония в международни организации и институции, в които членува Гърция.