Идентифицирани са нападателите, които са намушкали с нож фен на софийския ПФК "Левски" вчера в Скопие, съобщи министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски, цитиран от "Фактор" и БТА. Министърът посочи още, че нападателите се издирват.

Според Спасовки автомобилите с български регистрации са преминали през столичния квартал "Чаир", за да провокират гражданите и са пристигнали в Северна Македония с частен превоз, а не с организирания транспорт за мача на "Левски". Свидетел на нападението над българските фенове обаче съобщи по-рано пред NOVA, че когато попитали спряла до тях патрулка за маршрута, униформените потвърдили, че трябва да тръгнат в посоката, която ги отвежда извън зоната за сигурност - във въпросния квартал. По думите на свидетеля - адвокат Петър Бозов, македонската полиция е видяла "много добре как множество български коли се отклониха и се оказаха във въпросния опасен квартал". 

По-рано от Основната прокуратура в Скопие съобщиха, че са известени и са издали съответните наредби и насоки за идентификация на лицата, които са участвали в сблъсъка. 

"С цел потвърждаване на самоличността на гражданите, които са участвали в сблъсъка и които, според първоначалната информация, не са били част от базата местни фенове, както и за пълното изясняване на инцидента, са събрани улики, които ще бъдат предмет на експертиза. Осигурени са и видео записи от близките обекти и от камерите на системата "Сигурен град", пише в съобщението на прокуратурата, цитирано от БТА. 

Български футболни фенове бяха нападнати снощи в квартал Чаир в Скопие минути преди началото на двубоя в столицата на Северна Македония. Болница "Св. Наум Охридски" потвърди, че е приела 29-годишен български гражданин, ранен с хладно оръжие в корема. Той е извън опасност за живота към момента.

Общо 21 бяха арестуваните снощи футболни фенове, като 19 от тях са българи. По обяд 11 от задържаните наши привърженици са били освободени. Пред БНТ те споделиха, че отношението в управлението към тях е било добро - получавали са храна и вода и възможност да контактуват със своите роднини.

Атмосферата се нажежи още преди началото на мача с неуместни коментари и съобщения в социалните мрежи, както и коментари на български фенове пред местни медии. Срещата между "Левски" и "Шкупи" от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите на стадион "Тодор Проески" в Скопие беше определена от УЕФА като двубой с висок риск.

До сблъсъци след мача, който приключи с резултат 2:0 в полза на българския отбор, не се стигна, но част от феновете на "Левски" останаха на стадиона до 3:00 ч през нощта с настояване задържаните българи да бъдат освободени. Събраха и средства, с които да бъдат платени глобите. Част от тях вече пътуват към България под полицейски ескорт.