Руският президент Владимир Путин каза пред участниците в срещата на върха "Русия-Африка" в Санкт Петербург, че гледа с уважение на предложението на някои африкански лидери за мир в Украйна и че внимателно се запознава с него, предаде Ройтерс.

Миналия месец африканска делегация посети Москва и Киев, за да представи мирната инициатива пред Владимир Путин и Володимир Зеленски, припомня Ройтерс. Руският президент приветства инициативата, но Зеленски я отхвърли с аргумента, че спиране на огъня ще остави под контрола на Москва близо една пета от територията на Украйна и освен това руските войски ще спечелят време да се прегрупират.

Путин коментира днес и темата за военното сътрудничество между Русия и Африка. Той отбеляза, че военнослужещи от много африкански държави в момента се обучават в университети на руското министерство на отбраната. "За да укрепим отбранителните способности на страните от континента, ние развиваме партньорство във военната и военнотехническата област. Русия е сключила споразумение за военнотехническо сътрудничество с повече от 40 африкански държави, на които доставяме широк спектър от оръжия и оборудване. Някои от тези доставки се извършват безвъзмездно с цел укрепване на сигурността и суверенитета на тези държави", каза той, цитиран от ТАСС.

"Трябва да признаем, че ситуацията в много региони на Африка остава нестабилна, там има неразрешени междуетнически и етнически конфликти и продължаващи остри политически и социално-икономически кризи. Това разбира се е тежко наследство от колониалната епоха и политиката "разделяй и владей", водена от западните метрополии", обясни руският президент.

Путин коментира и темата за държавния суверенитет на африканските страни.

"Бих искал да припомня думите на Нелсън Мандела: "Не ме съдете по успехите ми. Съдете ме по това колко пъти съм падал и отново съм се изправял". Така е и с държавния суверенитет. Той трябва да се защитава безотказно, никога да не се предава, никога да не се отстъпва под външен натиск", подчерта руският лидер.

Освен това той обяви, че Русия опрощава дълг в размер на 23 милиарда долара, но не поясни за кои африкански страни се отнася решението.