Македонската идентичност и език не са и не може да бъдат предмет на каквито и да са преговори. Нашата идентичност и македонският език са резултат на културен и научен факт, резултат на дългогодишното историческо и културно развитие, заявява президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в публикувано днес интервю за сръбския вестник "Политика".

Процесът на развитие на нашата идентичност и език по нищо не се различава от развитието на езиците и културите на съседните народи, изтъква Пендаровски в интервюто за сръбския вестник.

В сравнение със съседите си Северна Македония най-късно завършва своята държавност чрез сложен процес на борба за национално освобождение и еманципация и вероятно този фактор има голямо влияние върху определени тенденции на отричане в част от обществеността и политиците в съседните държави. Нашата държавност и нашият стандартен език обаче са завършен процес и този факт трябва да бъде приет от всички като ключов фактор за изграждането на сътрудничество, като се има предвид, че всички съседни държави имат същата стратегическа ориентация към ЕС, каза Пендаровски.

В интервюто президентът говори и за пътя на европейска интеграция на страната, за спора с България и за помощта, която страната получи от Сърбия за справяне с последиците от панденията.

"Ние сме благодарни на приятелска Сърбия за навременната помощ за справяне с последиците от пандемията и особено в процеса на ваксинация. Сърбия направи всичко по възможностите си да ни помогне и ние ценим този приятелски жест и няма да го забравим", казва Пендаровски.

Той оценява разговорите с президента Румен Радев в Скопие и Рим като "позитивен сигнал за отношенията между двете държави и намаляване на напрежението, подгрявано по различни начини в изминалия период".

"Вярвам, че е в интерес на двете държави, а и на самия ЕС, час по-скоро да се намери изход от ситуацията и в този контекст оценяваме усилията на Португалското председателство на ЕС. Смятаме тяхното предложение за солидна основа за по-нататъшното водене на разговорите. Двете държави имат капацитет да решават въпросите чрез диалог. Впрочем ние доказахме това с подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество с България през 2017 г., който е много важен договор и представлява основа за изграждането на по-нататъшните отношения и сътрудничеството между двете държави и сближаване на двата народа", казва Пендаровски.