С 69 гласа "за" и един въздържал се в парламента на Република Македония за втори път бе гласуван законът за ратификация на договора с Гърция за името на бившата югославска република, съобщи Макфакс.

Въздържа се депутатът Ферид Мухич, който каза, че договорът с Гърция е абсолютен прецедент, а за демокрацията не е хубаво всички да бъдат единодушни.

В парламента не присъстваха депутатите от опозиционния ВМРО-ДПМНЕ, които напуснаха залата преди да започне гласуването. Същото направиха и при първото гласуване.

Преди това министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров изтъкна, че президентът Георге Иванов не може да защитава конституцията като я нарушава. Димитров заяви, че договорът не застрашава идентичността и нацията.

Държавният глава отказа да подпише закона след предишното му гласуване миналия месец, затова той бе върнат обратно в парламента.

След повторното му гласуване президентът е длъжен да го подпише.

Македонският премиер Зоран Заев заяви междувременно, че споразумението между Атина и Скопие за името на бившата югославска република е пример за региона, съобщи Танюг.

Отворихме евроатлантическата интеграция за Македония, но и за региона. С шанса за напредък на Македония бе потвърдена политиката на отворени врати на ЕС и НАТО, което е силно мотивационно послание за целия регион, заяви Заев в интервю за босненския портал Klix.ba.

Заев, който днес е на посещение в Сараево, добави, че към името Македония е добавено географско определение - Република Северна Македония.

С това показахме онова, което е най-важно за нашата южна съседка - че нямаме териториални или каквито и да било претенции, заяви Заев.

Президентът да подпише закона, а референдумът (предвиден за есента - б.р.) само ще го потвърди. За първи път от 27 години гражданите получават шанса да решават за бъдещето на Македония. Вярвам в нашия народ и в успеха на процеса, с който ще се гордеят много поколения, заяви македонският премиер.

Според споразумението с Гърция до края на годината Македония трябва да приеме и поправки в конституцията. Гърция от своя страна трябва да ратифицира договора в парламента и се задължава да не пречи за членството на Македония в международни организации и институции, в които членува Гърция. Две от тях са НАТО и ЕС.