Македонската академия на науките и изкуствата каза "не" на Договора от Преспа и "не" на промяна на определението "македонска", съобщава вестник "Вечер", цитиран от БТА.

Най-висшата научна институция в Република Северна Македония отказа да си смени името и да добави към него "Северна". След като научили, че в парламента вече е внесено предложение за смяна на името, академиците се обърнали писмено към парламента и правителството с искане законът да бъде оттеглен. Изненадващо те получили положителен отговор от Собранието, тоест, че законът ще бъде оттеглен, потвърди председателят на Академията Люпчо Коцарев.

МАНИ е първата държавна институция, която официално се противопостави на промяната на името и отказа да добави определението "Северна". Позицията на МАНИ бе изненада за мнозина, въпреки че нещо подобно можеше да се очаква след речта на председателя Коцарев по повод годишното събрание на институцията и след няколко негови интервюта. Той бе казал, че може би трябва да се преразгледат договорите с Гърция и с България и се противопостави остро и на позицията на премиера Зоран Заев за забрана на термините Република Македония, Македония или македонска.

През последните години управляващите набързо смениха имената на почти всички институции. След този ход на МАНИ засега не е ясно дали и други институции ще последват нейните стъпки. За последен път се говореше, че МАНИ ще си смени името през 2019 г., но Коцарев и предшественикът му устояха на натиска и останаха последователни на принципите за запазване на идентичността си, пише още "Вечер".

А какво се случва с българо-македонската историческа комисия?

Българските и македонските историци от Съвместната мултидисциплинарна ескпертна комисия по историческите и образователните въпроси днес на 12-тата си среща ще разговарят за втори ден по отворените въпроси, информира МИА. Сред темите, които ще се обсъждат на онлайн-срещата на историците ще са протоколите от десетата среща, учебниците за 7-ми клас в Република Северна Македония, както ликът и делото на Гоце Делчев.

Преди това комисията се събра на 22 януари, но само, за да съгласува съдържанието на протоколите от деветата и десетата среща. Тогава бе съгласувано съдържанието на протокола от деветото заседание и по отношение на десетото заседание бяха преодолени няколко въпроса, свързани със съдържанието.

Предишното, 10-то заседание на Съвместната комисия се проведе на 3 и 4 декември миналата година, а темите на дискусията бяха съдържанието на македонските учебници по история за средновековието и ранните османски периоди и образователни проблеми. Както съпредседателите Ангел Димитров от българска страна и Драги Георгиев от македонска страна информираха след срещата, на 10-ата среща е говорено много малко за Гоце Делчев и не е постигнат напредък в дебата за съвместно отбелязване на неговата личност и дело.

Двамата съпредседатели потвърдиха, че имат различни възгледи за интерпретацията на събитията от Средновековието, както и за цар Самуил.