Македонският парламент прие с 68 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" решение на 30 септември да бъде свикан референдум за новото име на страната, който ще има консултативен характер, предаде агенция МИА.

Въпросът на референдума ще гласи "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция".

В гласуването не участваха депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, които излязоха от парламентарната зала, след като техният депутат Никола Мицевски заяви, че въпросът за референдума е "неточен, многозначен и манипулативен". Той изтъкна, че с консултативния характер на референдума се открива възможност за произволно тълкуване на резултата.

Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ внесе две предложения за изменения по проекторешението за референдума, но не присъства, когато те бяха включени в дневния ред и бяха отхвърлени при гласуването.

Решението за насрочване на референдума бе гласувано с мнозинство в 120-местния парламент.

По-рано днес македонският сайт Фокус съобщи, че референдумът е насрочен с 67 гласа "за". След това сайтът уточни, че депутатът Амди Байрами е заявил, че също е гласувал "за", но системата не е отчела картата му. Председателят на парламента Талат Джафери е зачел и неговия глас.

Скопие и Атина дълги години водиха спор за името на Бившата югославска република Македония, което според Гърция съдържа в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област и към античната гръцка цивилизация, припомня Ройтерс.

След период на политическа криза, правителството на Зоран Заев, избрано през 2017 г., постигна споразумение с Гърция за преименуване на страната на Република Северна Македония. Националистите в страната, включително президентът Георге Иванов, и партия ВМРО-ДПМНЕ се обявиха против споразумението, изтъквайки, че то противоречи на конституцията. Те се обявиха и против референдума.

Преди две седмици ЕС започна проверка за готовността на Македония и Албания да започнат преговори за членство до юни 2019 г.

Германският външен министър Хайко Маас заяви днес, че разширяването към Западните Балкани е "от стратегически интерес" за Европейския съюз, тъй като в противен случай Китай и Русия ще разширят влиянието си в региона.

На пресконференция след среща с албанския външен министър Дитмир Бушати Маас каза, че е "твърдо убеден, че хората в Западните Балкани искат да живеят като нас в Европа, а не като хората в Китай или Русия".