Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви днес, че правителството му прекъсва дипломатическите отношения с Колумбия, предадоха световните агенции.

"Скъсваме дипломатическите отношения с Колумбия", каза Мадуро на митинг в Каракас.

По думите му Венецуела ще изгони някои колумбийски дипломати заради помощта на Колумбия за усилията на опозицията за внасяне на хуманитарна помощ.

"Търпението е изчерпано, не мога да търпя повече, не можем да продължаваме да се примиряваме с това колумбийската територия да бъде използвана за атаки срещу Венецуела. По тази причина реших да скъсам всички политически и дипломатически отношения с фашисткото правителство на Колумбия", заяви той.

Снимка: АР/БТА

Мадуро каза, че колумбийският посланик и консулски персонал ще трябва да напуснат Венецуела до 24 часа.

По-рано на границата между Венецуела и Колумбия избухнаха сблъсъци между военни и цивилни. Войници от Националната гвадрия на Венецуела напуснаха постовете си.

Колумбийски полиции ескортират венецуелски войник, който се предаде на международния мост Симон Боливар, където венецуелците се опитват да доставят хуманитарна помощ

Снимка: АР/БТА

Миналата нощ венецуелският президент Николас Мадуро частично затвори границата с Колумбия. На бразилската граница, която е затворена от вчера, венецуелски войници убиха двама души, които се опитаха да преминат огражденията. Според някои съобщения, оттам вече е влязъл камион с хуманитарна помощ.

Демонстранти пред военна база във Венецуела настояват армията да допусне хуманитарната помощ през границата

Снимка: АР/БТА