Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви в реч, предавана по телевизията, че целта на покушението с дронове срещу него е била да се потопи страната в насилие и да се посегне на демокрацията и мира. Той обвини в съпричасност един от опозиционните лидери във Венецуела и поиска обяснения от Колумбия и САЩ за това докъде е стигнало разследването по случая. Според Мадуро освен това се е целяло не само да бъде убит той, но и да се всее хаос в политическия и социалния живот на Венецуела, съобщи БНТ.

"Искам обяснение от правителството на САЩ и от правителството на Колумбия, от новия кабинет. Искам подробности какви действия са предприети срещу съучастниците и отговорните за нападението лица, които живеят във Флорида. Ние ще искамe екстрадицията на всички, замесени в покушението, онези които са го финансирали, измислили и извършили", заяви още президентът.

По думите му нападението срещу него са участвали 11 души, като поръчителите са им обещали 50 млн. долара.

Той свърза с нападението Хулио Борхес - един от най-видните опозиционни лидери във Венецуела, който живее в изгнание в съседна Колумбия. Мадуро спомена поименно и опозиционния депутат Хуан Рекесенс. Вчера Рекесенс е бил арестуван заедно със сестра си Рафаела, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Хулио Борхес междувременно обвини Мадуро, че предполагаемото нападение срещу него е изфабрикувано с цел разправа с политически противници, предаде още Франс прес.

"Нито страната, нито светът не вярват на твоя фарс за атентат. Ние всички знаем, че това е монтаж, за да бъдем преследвани и осъдени, ние, които се противопоставяме на твоята диктатура", написа в Туитър Борхес в директен отговор до Мадур

Първите арести на заподозрени са извършени минути след атаката с дронове с експлозиви. И Вашингтон и Богота отирчат да са съпричастни към покушението, извършено в събота. Отговорност за него пое малко известното Национално движение "Войници с тениски". При атаката бяха ранени седем души. Тя се случва с момент на дълбока икономическа криза и остри антиправителствени протести.