Мадлин Олбрайт заяви, че указът е "антиамерикански" и посочи, че САЩ са изградени върху откритост към миграцията, пише The Hill, цитиран от Агенция "Фокус".

"Посланието на Статуята на свободата е на отворени ръце и прием на хората и сега смятам, че в очите на паметника има сълзи", заяви Олбрайт.

"Смятам, че цялата идея да се реши, че нашата безопасност и сигурност зависят от това хората да се държат навън противоречи на разбирането за самата страна. Смятам, че това е антиамериканско", добави тя.

Сан Франциско подаде иск срещу указ на Тръмп

Властите в Сан Франциско подадоха иск срещу указа на Тръмп, с който се съкращава федералното финансиране за отделни градове, известни като "градове-убежища".

Искът е подаден във федерален съд от градския прокурор Денис Ерера. Според него указът на Тръмп е противоконституционен, нарушава върховенството на закона и е нахлуване в суверенитета на града, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Градове-убежища са такива американски градове, чийто власти водят политика, съгласно която някои незаконни имигранти, пристигнали на територията им, не подлежат на съдебно преследване за нарушаване на имиграционното законодателство.

Миналата седмица Тръмп подписа указ, с който се спира финансирането за тези градове, които отказват да сътрудничат с федералните имиграционни власти.

В указа не се поясняваше в какви области ще бъде преустановено финансирането. Сан Франциско поучава 1,2 милиарда долара федерално финансиране на година.

В иска, внесен срещу указа на Тръмп, се казва, че градът е по-безопасен, когато всички хора, в това число и дошлите незаконно, се чувстват в безопасност, когато подават сигнали за извършени престъпления.