Току що излязох от сградата на Следствения комитет в град Салехард. Почти денонощие изкарах там сама със следователите и криминалистите. Адвокатът беше пуснат едва днес следобяд. Снощи тайно ме отведоха в моргата, където ми показаха тялото на Алексей. Това заяви майката на починалия руски опозиционен лидер Людмила Навалная във видеозапис, пуснат във канала на Навални в You Tube. 

По думите й следователите са потвърдили, че вече им е известна причината за смъртта на 47-годишния Алексей Навални. 

"Потвърдиха, че са готови и всички медицински и юридически документи. Аз ги видях и подписах медицинското свидетелство за смърт", добави Навалная.

Според официалната информация 47-годишният Алексей Навални е издъхнал в 14.17 часа (местно време) на 16 февруари на територията на наказателната колония ИК-3 "Полярен вълк" в сибирското село Харп. Малко преди това по време на разходка той се е почувствал зле и е изгубил съзнание. От Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщиха, че медицинският персонал на затвора незабавно е пристигнал на място, бил е извикан и екип на Бърза помощ. Проведени са всички необходими реанимационни мероприятия, но въпреки това Навални е починал.

В продължение на 5 дни след кончината на Навални майка му и адвокатите на семейството не бяха допуснати да видят тялото му.

Преди два дни Людмила Навалная направи видео обръщение към руския президент Владимир Путин. "Пети ден не мога да го видя, не ми дават тялото му и даже не ми казват къде се намира. Обръщам се към вас, Владимир Путин. Решението на този въпрос зависи само от вас - нека да видя сина си най-накрая. Настоявам тялото на Алексей да бъде незабавно предадено, за да го погреба човешки", заяви тогава 69-годишната жена.

Сега Людмила Навалная заявява, че по закон властите са длъжни, след изпълнената процедура и подписването на необходимата документация, да й предадат незабавно тялото на сина й.

"До момента обаче това не се е случило. Вместо това те ме шантажират и ми поставят условия къде, как и кога трябва да бъде погребан Алексей. Това е незаконно", допълва почернената майка.

Според нея по заповед от Кремъл или от централното ръководство на Следствения комитет, следователите в Салехард са й казали, че погребението на сина й трябва да бъде извършено тайно и без поклонение.

"Искат да ме заведат в края на гробищата при пресен гроб и да ми кажат - "Тук почива вашият син". Аз не съм съгласна. Искам всички вие, които обичахте Алексей и за които неговата смърт стана лична трагедия, да имате възможност да се простите с него", каза още Людмила Навалная.

Майката твърди, че е била заплашена, че ако не се съгласи на тайно погребение, те ще направят нещо с тялото на сина ѝ.

"Следователят Варапаев открито ми заяви, че времето не работи в моя полза, защото тялото се разлага. Не съм съгласна да ми поставят условия. Искам всичко да бъде извършено според законите. Настоявам тялото на сина ми да ми бъде предадено незабавно", заключи Людмила Навалная.

Междувременно вдовицата на Алексей Навални - Юлия, публикува снимка с 23-годишната им дъщеря Даша в профила си в Инстаграм. 

"Мило мое момиче. Долетях при теб, за да те прегърна и подкрепя, а ти си тук и подкрепяш мен. Ти си толкова силна, толкова смела и непоколебима. Можем да се справим с всичко, сърце мое. Толкова е хубаво, че си до мен. Обичам те", написа Юлия Навалная. 

Вдовицата на Навални не отпътува веднага, за да се види с децата си - 15-годишния Захар и 23-годишната Даша, след като стана ясно, че Алексей е починал. Вместо това тя взе участие в Мюнхенската конференция по сигурността, където обвини руския президент Владимир Путин за съдбата на Навални. Самата Даша Навалная многократно призоваваше за освобождаването на баща си и държа речи в негова чест по време на церемонии по награждаване. Тя учи в Станфордския университет в САЩ.