Няма начин да не разберем съвсем скоро колко трайно може да бъде обещанието за ново бъдеще между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Освен ако няма някакви резултати, които се случат много скоро след тази среща, скоростта, която се е набрала около тази среща, ще бъда изгубена и отново ще се потопим в блатото на преговорите, както се случва в последните почти 25 години.

Това каза пред БНР преподавателят по политически науки в Япония Любомир Топалов, който определи резултата от срещата като "едно сравнително голямо нищо":

"Декларацията, която беше подписана, е не само безумно обща, тя не казва абсолютно нищо новo. Всъщност е много по-малко изпълнена с някаква субстанция, отколкото предишни декларации", смята Топалов.

Той припомни, че още през 1992 година е подписана декларация между Северна и Южна Корея за премахване на ядрените оръжия от полуострова.

"Няма съмнение, че Тръмп направи Северна Корея "велика отново", а бащата и дядото на сегашния лидер - горди, макар и да са в другия свят", коментира анализаторът, който е скептичен, че САЩ са получили нещо от срещата.

"Преди имаше санкции, които създават напрежение в Северна Корея. Севернокорейският лидер нямаше тази световна аудиенция, това признание, което получи. Сега, ако се провалят тези преговори, това ще доведе до нова ескалация, но тази ескалация ще бъде в коренно различна обстановка. Първо, ще е отминал моментът за тези санкции, Китай ще престане да ги изпълнява, а без Китай те няма да имат кой знае какво влияние върху севернокорейската икономика. Всъщност Америка няма вече да има този потенциал, за да регулира политиката и да притисне още веднъж режима, за да се върне отново на масата за преговори", анализира експертът.

Евентуален ход пред президента Тръмп при провал на такива преговори е съвместните военни учения с Южна Корея да станат много по-мащабни, за да постигне "някаква устойчивост в бъдещите преговори".

Сигналът, изпратен към Иран, е бил недвусмислен, смята експертът.

"Продължете да развивате вашите ядрена програма. Върнете се към най-активното нуклеаризиране и в един момент може би ще застанем на една маса с вас, ще се прегърнем....", каза Топалов.

Той прогнозира, че ако нещата продължават така, в близките 10 до 20 години много демократични държави, които са по-скоро съюзници на САЩ, ще започнат да развиват ядрени програми. Сред тях със сигурност е Япония, а евентуално - Бразилия, Южна Корея и някои арабски страни.