Гренландската главна опозиционна партия, която се противопоставя на проект за добив на редки метали, стана най-голямата сила в парламента, след като си осигури над една трета от гласовете на предсрочните избори, предаде Ройтерс.

Официалните данни след преброяване на почти всички бюлетини показват, че лявата партия "Инуитско братство" (Инуит атакатигиит - ИА) получава 37 процента от гласовете, изпреварвайки управляващата социалдемократическа партия "Сиумут", която събира 29 на сто. Лидерът на ИА Муте Егеде първи ще се опита да състави ново правителство.

Изборният резултат, внимателно следен от международните минни компании, които искат да разработват огромните минерални ресурси на Гренландия, поставя под въпрос проекта за добив на редки метали в Кванефиелд, където е едно от най-богатите находища на тези суровини в света.

Снимка: БТА/АР

Макар че не се противопоставя напълно на добива на метали, ИА е силно съсредоточена върху въпросите на околната среда. Тя води кампания за спиране на проекта в Кванефиелд, където освен редки метали като неодим, използван във вятърните турбини, електрическите автомобили и бойната авиация, има и уран.

Гренландците разглеждат минното дело като важен път към своята независимост, но проектът в Кванефиелд предизвиква спорове от години, пораждайки разногласия в правителството и сред населението заради тревогата за околната среда.

Остров Гренландия има 56 000 жители и е част от кралство Дания, но се ползва с широка автономия.