Беларус е принудена да затвори границите си с Литва и Полша и да усили граничния контрол с Украйна, заяви беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Лукашенко призова народите на тези три страни да спрат политиците си и да не допуснат да се стигне до "гореща война".

"Принуден съм в последните дни заедно с президента на Русия и министъра на отбраната да изграждам общата защита на Съюзната държава (Русия-Беларус). Задействахме отдавна планирани военни учения", каза той.

Не искам Беларус, както и Полша или Литва да се превърнат в театър на бойни действия, където ще се решават чужди въпроси. Затова се обръщам към народите на Литва, Полша и Украйна: спрете безумните си политици, не давайте да избухне война", коментира още Лукашенко.

Относно решението на ЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му не се нуждае от одобрение на резултатите на президентските избори от 9 август нито от Европейския парламент, нито от когото и да било друг, предаде ТАСС.

Чужди държави се опитват да окажат на Беларус икономически, финансов и политически натиск, заяви той.

"Съседни страни отказват да признаят изборните резултати и по венецуелски сценарий си намериха беларуска "гуайдо" (по името на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, който се обяви за и.д. президент през 2019 г.) и я обявиха за президент. Вижте как си предаваха щафетата - от Литва на Полша, от Полша на Украйна, а днес взривиха, както те си мислят, термоядрена бомба в Брюксел - включи се Европарламентът и също не призна нашите избори", каза Лукашенко.

"Изборите ни се състояха по конституция, по законите на нашата страна и не се нуждаем от чието и да е признание. Изборите се състояха и те са законни", добави той.

По-рано днес Европейският парламент прие резолюция, с която определя Координационния съвет на беларуската опозиция като "временен представител на народа" на Беларус и призовава Европейската комисия и Съвета на ЕС да му окажат съдействие.

Резолюциите на Европейския парламент са с препоръчителен характер и институциите на ЕС не са длъжни да ги изпълняват, отбелязва ТАСС.