Президентът на Беларус Александър Лукашенко забрани повишаването на цените с незабавен ефект, за да ограничи повишаващата се инфлация в страната.

"От 6 октомври всяко повишаване на цените е забранено. За-бра-не-но! От днес. Не от утре, а от днес. За да не се вдигат цените за 24 часа. Ето защо от днес е забранено повишаването на цените. Не дай си боже някой да прави каквито и да било сметки, изчисления, преизчисления със задна дата", заяви Лукашенко на среща с официални лица, цитиран от агенция BelTA.

Той заяви, че потребителските цени са "възмутителни" и са се увеличили с 18% спрямо предходната година.

"Месото, млечните продукти, птичето месо... поскъпват. В Минск през последните дни се наблюдава недостиг на яйца", каза Лукашенко.

"Задачата е до следващата година да се върнем към ниво на инфлация от 7-8%", добави той.

Телеграм каналът "Пул первого", близък до пресслужбата на Лукашенко, уточни, че изключенията от новата забрана за вдигане на цените могат да бъдат само индивидуални и трябва да бъдат направени от министрите или председателите на изпълнителните комитети на властта.

"За нарушение - отговорност на Главната прокуратура и на ВКС (Комитета за държавен контрол) - задържане и наказателни дела. Отговорност във всички области", се казва в изявлението.