Украйна е предложила на Беларус двете страни да подпишат пакт за ненападение. Това обяви беларуският президент Александър Лукашенко на съвещание за обществено-политическата обстановка и престъпността в държавата, предава агенция БЕЛТА.

По думите му обаче Украйна едновременно с това подготвя бойци и екстремисти, които са потенциална заплаха за сигурността на Беларус.

"Не знам защо украинците правят това. От една страна те ни молят в никакъв случай да не воюваме с тях и предлагат да подпишем пакт за ненападение. А от друга страна приготвят тази взривоопасна смес и се въоръжават. Защо им е това - не е ясно", отбеляза Лукашенко и добави, че "Полша и Литва са полудели".

"Затова сме принудени да реагираме остро. Имаме достатъчно въпроси за решаване и по нашия периметър - и във въздушното пространство, и на земята - зелената граница. Имаме достатъчно проблеми там. Бог да ни е на помощ да удържим всичко това. Затова реакцията ни срещу тези екстремисти ще бъде тежка. И нека не се обиждат - предупредили сме", категоричен беше беларуския президент. 

Междувременно от Русия отказаха да коментират информацията за предложения на Беларус пакт за ненападение. 

"Не, засега не мога да коментирам това, нямам информация", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков в отговор на въпрос на журналисти.

Украинският президент Володимир Зеленски пък обяви, че не изключва възможността Русия да атакува страната му от съседна Беларус. За Украйна обаче ще бъде истинска изненада, ако бъде нападната от самата Беларус, добави в същото време Зеленски, цитиран от УНИАН.

Русия използва Беларус като плацдарм за инвазията си в Украйна на 24 февруари, припомня Ройтерс.