Президентът на Беларус Александър Лукашенко реагира на изявлението на Великобритания за намерението й да доставя на Украйна снаряди от обеднен уран.

Резултатът от доставките ще бъде, че "Русия ще ни доставя снаряди с истински уран", заяви Лукашенко. "Ако са безумци, ще дадат тласък на този процес. Веднага щом тези боеприпаси се взривят над позициите на руските войски, ще видите, че отговорът ще бъде ужасен. Това ще бъде урок за цялата планета. Русия разполага не само с обеднен уран, вие го знаете много добре", каза той и допълни, че трябва да се страни от безумието и ескалацията и да се обърне внимание на това как Путин и Си Цзинпин са говорили за мирно решаване на въпроса.

На 21 март британското министерство на отбраната заяви, че заедно с танковете Challenger-2 ще изпрати на Украйна бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. Такива снаряди "имат висока ефективност при поразяване на съвременни танкове и бронирани машини", обясниха военните.

В същия ден руският президент Владимир Путин коментира по време на разговорите със Си Цзинпин в Кремъл, че "колективният Запад вече започва да използва оръжия с ядрен компонент". Той добави, че Русия ще бъде принудена да "отговори по съответния начин".

На свой ред британското министерство на отбраната заяви, че Путин умишлено е разпространил невярна информация за доставките на снаряди с обеднен уран за Украйна.

Говорител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство отговори по следния начин: "Британската армия използва обеднен уран в своите бронебойни снаряди от десетилетия. Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрените оръжия или способности. Русия знае това, но умишлено се опитва да дезинформира".

"Независими изследвания на учени, включително от Кралското общество, показаха, че всяко въздействие върху човешкото здраве и околната среда от използването на боеприпаси с обеднен уран вероятно е слабо", добавиха от Лондон.

Такива снаряди не са ядрени оръжия в буквалния смисъл на думата, но има спорове относно повишената им вредност за здравето и околната среда.

Според Би Би Си в Русия се произвеждат и снаряди с обеднен уран, но няма потвърдени доказателства, че руското министерство на отбраната използва такива боеприпаси във войната срещу Украйна.