Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че срещу страната му се води "хибридна и дипломатическа война", предадоха ТАСС и ДПА.

"Днес имаме налице определен етап от хибридна, да кажем направо, война против Беларус. Как иначе да я наречем? Средствата за масова информация и информационната сфера са поразени от тази борба, война между противоборстващи страни", каза на съвещание в Минск Лукашенко, цитиран от беларуската държавна информационна агенция БелТА.

"Срещу нас е започнала дипломатическа война на най-високо равнище", каза беларуският президент. По думите му съседни държави не само открито настояват за нови избори в страната, но и започват да се намесват във вътрешните й работи.

Лукашенко обвини Запада, че се опитва да се възползва от нестабилността в Беларус, за да анексира нейна територия.

"Виждате изявленията, че ако Беларус се разпадне, то районът на Гродно ще отиде в Полша. Те вече говорят за това открито, чакат и гледат. Но няма да им се получи, знам това", каза беларуският президент. Той обвини НАТО, че през последните седмици струпва войски по границата на Беларус.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг нееднократно отрече тези обвинения на беларуския лидер, припомня ДПА.

Столтенберг потвърди тази позиция и днес в кулоарите на срещата на външните министри на страните от ЕС в Берлин. "НАТО не засилва военното си присъствие в района, така че всеки опит да се използва това като оправдание за гоненията срещу мирни протестиращи е напълно необоснован", каза той.

Преди заседанието на външните министри от ЕС, на което ще се обсъжда и налагането на санкции срещу властта в Минск, първият дипломат на Германия Хайко Маас констатира, че през последните дни репресиите от страна на режима на Лукашенко са се засилили.

"Трябва да видим дали санкциите, които вече са изготвени, са достатъчни или предвид настоящите събития не трябва да направим повече", каза той.

По молба на беларуския президент Александър Лукашенко Русия е създала резерв от полицейски служители, но засега той няма да бъде използван. Руският президент Владимир Путин съобщи това в интервю за телевизия "Русия-1", предаде ТАСС.

"Александър Григориевич (Лукашенко) ме помоли да сформирам определен резерв от сътрудници на правоохранителните органи. И аз направих това. Но ние също се договорихме, че той няма да бъде използван, докато ситуацията не започне да излиза от контрол", каза Путин.

Според РИА "Новости", цитирана от Ройтерс, руският президент заявил, че няма нужда да се пращат руски сили в Беларус заради политическата криза след спорните президентски избори на 9 август и че положението там се нормализира.