Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес на среща с колектива на Минския завод за колесни влекачи (МЗКТ), че в страната няма да бъдат произведени повторни избори за държавен глава, предаде ТАСС.

"Никога няма да дочакате от мен да направя нещо под натиск. Такива (повторни избори) няма да има. Защото (тогава) няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, за половин година ще съсипем всичко", цитира думите му официалната агенция БелТА.

"Говорите за несправедливи избори и искате да проведете справедливи? Отговарям ви на въпроса. Проведохме избори. Докато не ме убиете, други избори няма да има".

Лукашенко пристигна в предприятието с хеликоптер и разговаря с колектива в контекста на съобщенията за стачка от днес в големите заводи в знак на протест срещу обявената победа на сегашния държавен глава в президентските избори на 9 август и срещу проявите на насилие от силите на реда при разпръсване на масовите опозиционни митинги.

Нови стачки се очакват днес. Вчера стотици хиляди излязоха отново на улицата. Протестът бе определен като един от най-мащабните. 

Първият лидер на независима Беларус, който изигра роля в разпадането на Съветския съюз, смята, че позициите на президента Александър Лукашенко са силно разклатени от най-силната кампания за свалянето му от 26 години, но че той все още би могъл да се задържи на власт с подкрепата на Кремъл.

Станислав Шушкевич, 85-годишен стар опонент на Лукашенко, каза вчера, че могъщият съсед Русия е дала да се разбере, че все още подкрепя беларуския лидер, който е изправен пред вълна от недоволство заради твърдения за изборни измами и полицейска бруталност.

Лукашенко, явно насърчен след два телефонни разговора с руския президент Владимир Путин през уикенда, вчера започна политическа контраофанзива със собствен митинг в Минск, отхвърляйки призивите за организиране на нови избори. Въпреки всичко събитието на Лукашенко не можеше да се сравни с най-големите опозиционни демонстрации. Те подновиха призивите за неговата оставка, но въпреки тяхната карнавална атмосфера, според Шушкевич "не може да се твърди, че ерата Лукашенко приключва".

"Не смятам, че може да се каже такова нещо поради една проста причина - Лукашенко служи на Кремъл, защото иначе нямаше да може да се задържи на власт. Кремъл го подкрепя", каза той пред Ройтерс в телефонен разговор от своята вила (дача) в Беларус.

Шушкевич напомни за бързата поздравителна телеграма на Путин до Лукашенко въпреки безредиците и двата телефонни разговора между лидерите. Кремъл заяви, че Москва е готова да предложи военна подкрепа, ако се наложи.

Русия смята Беларус за жизненоважен транзитен коридор за своя петрол и за буфер, защитаващ западния й фланг. Отношенията им се обтегнаха, когато Лукашенко започна да протака, показвайки явна неохота спрямо натиска на Кремъл за по-дълбока интеграция между двете страни. Шушкевич обаче определя тази съпротива като димна завеса, която прикрива колко проруска в действителност е политиката на Лукашенко.

Шушкевич отхвърли идеята, че Русия ще изпрати войски в подкрепа на Лукашенко.

"Те не са необходими. Беларус има много повече войници на глава от населението от други държави", заяви той.

Москва разполага с други инструменти, за да помогне на Лукашенко, като кредитни линии в подкрепа на кретащата командна икономика от съветски тип, смята той.

Шушкевич отхвърли варианта за дворцов преврат, при който вътрешният кръг на Лукашенко да се обърне срещу него.

"В продължение на 26 години Лукашенко си избираше много послушни подчинени и много послушни военни. Плаща им се щедро", напомни той.

Шушкевич изигра историческа роля в преговорите през 1991 г. с руския президент Борис Елцин, на които бе договорено разпускането на Съветския съюз.

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц определи беларуския президент Александър Лукашенко като диктатор, който като държавен глава вече не разполага с легитимност и предупреди Москва да не се намесва, за да го задържи на власт. Това германският политик заяви в публикувано днес интервю за в. "Билд", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Беларуси, скандиращи "Върви си!" изпълниха центъра на столицата Минск вчера в най-голямата протестна проява досега срещу това, което според демонстрантите е съпроводено с изборни измами преизбиране преди една седмица на дългогодишния президент.

"Той е ужасен диктатор и затова са необходими ясни декларации и ясен език", заяви Шолц в интервю за в. "Билд".

"Твърдо съм убеден, че този президент (Александър Лукашенко) вече не разполага с легитимност, иначе нямаше да действа с подобна жестокост", каза вицеканцлерът и добави: "Той няма подкрепата на мнозинството от гражданите. Ако всичко върви по демократичните правила, то Лукашенко няма да остане на поста си".

"Не приемаме това, което се случва там. Смятам, че онзи, който постъпва така с народа си, е загубил правото за легитимно управление на страната", добави Шолц, който е кандидат на германските социалдемократи за приемник на канцлера Ангела Меркел.

Запитан какво може да се направи, за да се предотврати намесата на Русия, вицеканцлерът отговори: "Военната намеса в други страни е напълно неприемлива и нарушава всички правила, които са установени от международното право".

Русия заяви, че ще окаже на Беларус военна подкрепа, ако е необходимо, отбелязва Ройтерс.