Беларуският президент Александър Лукашенко призова западните лидери, обсъждащи ситуацията в Беларус, най-напред да обърнат внимание на проблемите в собствените си страни. Той говори днес на заседание на националния съвет за сигурност, предаде ТАСС, като се позова на агенция БелТА.

"Ръководителите на западни държави ни предлагат преговори, разговори. А междувременно все тъй си прокарват своята линия (. . .) Просто бих ги посъветвал: преди да ни сочат с пръст, да впишат в дневния ред на своите съвещания въпросите около "жълтите жилетки" във Франция, ужасните безредици в САЩ. Бих искал те на първо място да разгледат протестите срещу коронавирусната изолация в Германия и други страни от Европа", каза той.

Западът продължава да финансира уличните протести и безредици в Беларус, твърди Лукашенко. "Естествено няма как да проследим всички средства, идващи тук. Защото твърде много средства идват като пари в брой. Ние обаче знаем това и ще се концентрираме върху този въпрос", заяви той.

Беларуският лидер отправи думи на благодарност към работниците, които не са се включили в протестните стачки срещу обявената му победа в изборите на 9 август, и обеща "да се оправи с митингаджиите, които ги пресрещат на портала", добавят ТАСС и БелТА.

Европейският съвет днес ще проведе извънредна видеоконферентна среща по темата, като ще обсъди налагането на санкции на беларуски ръководители, замесени в насилствено потушаване на протестите.

Китай междувременно се обяви против намесата на външни сили, създаващи хаос в Беларус.

"Китай уважава пътя пътя на развитие, избран от беларуските хора в светлината на създалата се ситуация в страната. Уважаваме и усилията, предприемани за защита на националния суверенитет, сигурност и независимост", заяви днес говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян, цитиран от ТАСС. По думите му Пекин се обявява "против това външни сили да създават турбуленции" в Беларус и изразява надежда и увереност, че правителството в Минск "ще запази стабилността със свои сили".

Вчера против външната намеса се обяви и руският президент Владимир Путин.