Националният оператор на електропреносната мрежа на Украйна снощи наложи извънредни прекъсвания на електрозахранването в осем украински региона заради лошото време и заяви, че руските атаки са засегнали електроснабдяването в някои райони на фронта, предаде Ройтерс.

Ръководителят на оператора "Укренерго" обаче изрази оптимизъм, че мрежата ще може да задоволи нуждите на потребителите през следващите няколко месеца, при условие че електроцентралите, повредени при руските атаки, бъдат своевременно ремонтирани.

"Украинската енергийна система е част от европейската система. Това означава, че имаме възможност да внасяме електроенергия, ако не достига нашата собствена", заяви изпълнителният директор на компанията Володимир Кудрицки пред националната телевизия.

"Важно е да продължим с ремонтите, особено на тези енергийни блокове в топлоелектрическите и водноелектрическите централи, които бяха повредени, за да може да се мобилизират ресурсите в максимална степен и да се справим със зимата", добави Кудрицки

Последните изключвания идват на фона на подобрение на електроснабдяването в Украйна през последните седмици, което украински официални представители определиха като победа в битката им за възстановяване на електрозахранването след месеци на руски удари с ракети и дронове, посочва Ройтерс.

"Укренерго" съобщи, че бури, силни ветрове, сняг и валежи в седем региона в Западна Украйна и в Одеска област са довели до прекъсване на електрозахранването. Компанията също така заяви, че електроразпределителните мрежи в региона на Харков в североизточната част на страната, в Запорожка област в югоизточната част на страната и в Херсонска област в южната част на страната са били повредени по време на неотдавнашен обстрел.

"Трудната ситуация с електроснабдяването остава в регионите по протежение на фронтовата линия, където врагът постоянно поврежда мрежите с артилерийски обстрел", се казва в изявление на "Укренерго".