Украинските сили са принудени да се изтеглят от някои части на град Бахмут, в който се водят боеве, вследствие на ожесточено руско настъпление, което през последните два дни включва интензивен артилерийски обстрел, заяви днес в ежедневния си информационен бюлетин за войната в Украйна британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и БТА.

"Настъплението на Русия в град Бахмут, който се намира в Донецка област, се ожесточава, като силите на руското министерство на отбраната и частната военна компания "Вагнер" подобряват сътрудничеството" помежду си, се казва в съобщенията на британското министерство.

"Украинските сили изпитват значителни затруднения със снабдяването, но успяват организирано да се изтеглят от позициите, които са принудени да оставят", се изтъква в бюлетина.

Частната военна компания "Вагнер" играе водеща роля в сраженията за Бахмут, които са едни от най-кървавите от началото на войната в Украйна.

"Украинските сили все още държат под контрол западните райони на града, но са подложени на изключително интензивен артилерийски обстрел от Русия през последните 48 часа", пояснява британското министерство.

По-рано днес китайският външен министър Цин Ган каза, че Китай иска да насърчава разговорите за прекратяване на войната в Украйна и че няма да прави нищо, което "би наляло още масло в огъня" на конфликта.

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу ще бъде в Русия от 16 до 19 април и ще се срещне с руски представители от сферата на отбраната, съобщи китайското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.