Великобритания е уверена, че може да преодолее всички правни предизвикателства и да депортира в Руанда търсещите убежище след намесата в последния момент на европейски съдии, които не допуснаха първия полет минути преди вчера да излети, съобщи Ройтерс.

Британското правителство беше принудено да се бори с редица правни пречки в лондонските съдилища и смяташе, че е готово да депортира шепа мигранти с чартърен самолет в източната част на африканската страна, преди Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) да издаде забрана.

Благотворителни организации, политически опоненти и религиозни лидери обвиниха правителството в Лондон, че води "нехуманна" битка срещу търсещите убежище. Правителството твърди, че ще спре потока от хора, предприемащи опасно пътуване през Ламанша, и ще разбие бизнес модела на мрежи за контрабанда на хора.

Тереза Кофи, министър на труда и пенсиите, заяви пред телевизия "Скай Нюз", че правителството вече се подготвя за следващия полет.

"Най-важното е да се справим с този проблем сега, сигурна съм, че ще се върнем в ЕСПЧ, за да оспорим това решение", каза тя. "Ще се подготвяме за следващия полет".

Кофи беше запитана дали Великобритания ще обмисли да промени отношенията си с Европейския съд, който е част от Съвета на Европа - организация, в която членуват 46 държави. "Точно сега не ми е известно да има някакво решения или дори намеци за това", каза тя.

Руандийското правителство заяви днес, че "не е обезсърчено" от анулирането на полета, с който трябваше снощи да бъдат депортирани мигранти от Великобритания. Властите казаха още, че остават "ангажирани" с това партньорство, предаде Франс прес.

"Не сме обезсърчени от това развитие. Руанда остава изцяло ангажирана да полага усилия с цел това партньорство да действа", заяви за Франс прес говорителката на правителството Йоланд Маколо.

"Сегашното положение, при което дадени лица осъществяват опасни пътувания, не може да продължава, защото то причинява неизразими страдания на толкова много хора. Руанда поддържа готовност да приема мигранти, когато пристигнат, и да им предлага сигурност и възможности в нашата страна", изтъкна тя.

С проекта си да изпраща в Руанда кандидатите за убежище, които са пристигнали нелегално във Великобритания, британското правителство цели, според негови изявления, да намали нелегалните пътувания през Ламанша, които стават все повече въпреки повтарящите се обещания на кабинета да контролира имиграцията след Брекзит.