Британските регулаторни власти наложиха на социалната мрежа Фейсбук глоба от 500 000 паунда (644 000 долара) заради това, че не е успяла да защити личните данни на своите потребители във връзка със скандала с аналитичната компания "Кембридж Аналитика". Глобата е най-високата възможна, която може да се наложи в страната в тази област, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Регулаторният британски орган за защита на личните данни в сферата на комуникациите и информацията (Бюрото на комисаря по информацията - Information Commissioner's Office) е констатирал, че между 2007 г. и 2014 г. Фейсбук обработвал лична информация за потребителите си нечестно, като е предоставил на разработчици на приложения достъп до лични данни, без за това да бъдат информирани засегнатите хората. Това означава, че данните на около 87 милиона души са били използвани без тяхното знание.

Според регулаторния орган после някои от данните са били споделени с други организации, в това число и групата Ес Си Ел груп, която е била свързана с Кембридж Аналитика и сред чийто клиенти е била предизборната кампания на Доналд Тръмп преди две години.

Глобата обаче няма да притесни много Фейсбук. През второто тримесечие компанията генерира приходи от 100 000 долара на минута. Така че ще са й нужни по-малко от седем минути, за да събере достатъчно пари и да плати глобата.