Британската премиерка Лиз Тръс се извини за "грешките" в своята програма, които накараха доверието на инвеститорите да се изпари, а рейтингът ѝ рекордно да спадне, но каза, че ще остане на поста "в името на националните интереси" и се зарече да поведе своята Консервативна партия на следващите парламентарни избори, предадоха Ройтерс и ДПА. Тези изказвания британската премиерка направи в излъчено снощи интервю за Би Би Си, на ковто се позова БТА.

"Искам да поема отговорност и да се извиня за направените грешки", каза Тръс, чийто мандат изглежда агонизиращ след едва шест седмици управление, отбелязва Франс прес.

"Ще остана на поста си, за да изпълнявам задълженията си в името на националните интереси", допълни тя.

"Смятам, че отличителна черта на един честен политик е, когато той може да каже: "Да, направих грешка", отбеляза Тръс и допълни: "Исках да действам, за да помогна на хората с техните сметки за енергия, да реша въпроса с високите данъци, но стигнахме твърде далеч, твърде бързо. Признавам това. Назначих нов финансов министър с нова стратегия за възстановяване на икономическата стабилност".

"Щеше да бъде съвършено безотговорно от моя страна да не действам в името на националните интереси, по начина по който го направих. Беше правилно да променим политиката" оправда се британската премиерка.

Новият финансов министър Джереми Хънт, който беше назначен в петък, след като Тръс уволни близкия си съюзник Куази Куартенг се отказа вчера от останалите основни жалони в програмата на премиерката за намаляване на данъците, включително орязвайки мащабната ѝ схема за енергийни помощи.

Икономическата политика на Тръс предизвика истински хаос на финансовите пазари, като курсът на британската лира падна до исторически ниско ниво, лихвите по държавните заеми стигнаха най-високата си стойност от 30 години насам, а стойността на държавните ценни книжа удари 19-месечно дъно, посочва ДПА.

Финансовите сътресения в крайна сметка доведоха до уволнението на Куартенг и назначаването на Хънт начело на финансовото министерство.