Британският премиер Лиз Тръс оцеля на заседанието на своя кабинет, без някой министър да я призове да се оттегли, но изглежда членовете на Консервативната партия и гласоподавателите ѝ обръщат гръб, констатират в съвместен коментар Пи Ей Мидиа и ДПА.

Според разпространени днес резултати от експресна анкета сред партийни членове повече от половината отговори са за нейна оставка, а 83% от анкетираните са на мнение, че тя се справя зле. От Даунинг стрийт настояват, че правителството изцяло подкрепя своя премиер и подчертават, че Тръс е съсредоточена върху предизвикателствата, които стоят пред страната, а не върху вътрешните борби в партията.

Проблемите пред Лиз Тръс личат от проучването на "ЮГав" (YouGov) сред 530 членове на Консервативната партия, проведено вчера и днес. В него 55% от анкетираните казват, че тя трябва да се оттегли, а едва 38% смятат, че трябва да остане. Около 39% от гласувалите за Тръс на вътрешнопартийния избор за лидер са за оставка, а 57% искат тя да остане премиер. Към 83% заявяват, че тя се справя зле като партиен лидер, 15% са на противоположното мнение, а 2 на сто не са сигурни в оценката си, съобщава БТА.

Според респондентите предшественикът на Тръс на поста Борис Джонсън (с 32%) е фаворит за завръщане на Даунинг стрийт, следван от бившия финансов министър Риши Сунак (23%) и министъра на отбраната Бен Уолъс (10%).

Анкетата на "ЮГав" не е достатъчно представителна за широката членска маса на консерваторите, но проучванията на тази маркетингова компания досега често са давали добра представа за настроенията в партията, посочват Пи Ей Мидиа и ДПА.