Нападението във Вилнюс във вторник срещу Леонид Волков, близък съратник на покойния Алексей Навални, е било професионално и добре планирано, заяви ръководителят на литовския правителствен център за управление на кризи, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс.

"Колкото повече разследваме, толкова по-ясно става, че операцията е била професионална и добре планирана", заяви Вилмантас Виткаускас, съобщи информационната агенция БНС (BNS), която се позовава на негово интервю.

Волков е бил нападнат онзи ден със сълзотворен газ и чук, в разултат на което има счупена ръка, синина на челото и рана на крака. 

Волков заяви на профила си вчера в "Телеграм", че днес се е прибрал вкъщи от болницата, след като е получил лечение, допълвайки, че е бил ударен около 15 пъти с чук по крака.

Няколко полицейски екипа, включително и елитен антитерористичен, са разследвали през нощта местопрестъплението край дома на Волков в северните покрайнини на литовската столица.

Волков често си е навличал гнева на руските власти, с организиране на антиправителствени протести от Вилнюс и настояване за освобождаването на Навални от затвора.

Няколко от членовете на политическата организация на Навални - Фонд за борба с корупцията, живеят в членуващата в ЕС и НАТО Литва, след като избягаха от Русия.