Катарският премиер се е срещнал тайно този месец с върховния лидер на афганистанските талибани, за да обсъди с него въпроси, свързани с преодоляването на напрежението между Афганистан и международната общност, твърди източник на Ройтерс, цитиран от БТА.

Източникът съобщава, че премиерът на държавата от Залива шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани се е срещнал с върховния лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада в южния афганистански град Кандахар.

Правителството на американския президент Джо Байдън е било информирано за срещата и участва в координирането на всички въпроси, обсъдени от катарския премиер и талибанския лидер, изтъква източникът на Ройтерс.

Съобщава се, че шейх Мохамед е обсъдил с Хайбатула Ахундзада необходимостта от това да бъде отменена действащите в Афганистан забрани, свързани с образованието на момичетата и наемането на жени на работа.

Срещата е дипломатически успех за Катар, чиито власти се отнасят критично към въведените от талибаните ограничения по отношение на жените и в същото време имат отдавнашни връзки с талибанското движение. Именно тези си връзки се опитва да използва Доха, за да спомогне за подобряване на отношенията между Кабул и международната общност, отбелязва Ройтерс.