Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания призова днес мюсюлманските страни да подкрепят палестинското ислямистко движение във войната му срещу Израел в ивицата Газа, като му доставят оръжия, предаде Франс прес.

"Ролята на мюсюлманската нация ... е ключова" и "е дошло времето да подкрепим съпротивата с оръжия, защото това е битката за джамията "Ал Акса", а не само битката на палестинския народ", се казва в речта, която Хания произнесе в Доха и чийто текст бе предаден на медиите в ивицата Газа.

Джамията "Ал Акса" в Йерусалим е третото най-свято място в исляма, посочва АФП.

Междувременно здравното министерство на "Хамас" обяви, че от началото на войната между палестинското ислямистко движение и Израел в ивицата Газа са загинали 23 210 души, съобщи БТА.

През последните 24 часа са били убити 126 души, според тези най-нови данни, в които се посочва също, че 59 167 човека са били ранени от 7 октомври. Повечето от загиналите или убитите са жени, юноши и деца, отбелязва АФП.

Аналена Бербок: Египет и Германия споделят позицията, че ивицата Газа и Западният бряг принадлежат на палестинците

Египет и Германия споделят позицията, че ивицата Газа и Западният бряг принадлежат на палестинците, заяви днес германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс.

Бербок, която е на посещение в Кайро, посочи, че страданията на палестинците в Газа не може да продължават повече и че сега трябва да се предприемат конкретни мерки, с които да се гарантира, че хуманитарната помощ стига до жителите на блокираната палестинска територия.

Международната общност е длъжна да уреди ситуацията в областта на сигурността в ивицата Газа след края на войната и в бъдеще реформираната Палестинска автономна власт трябва да играе ключова роля, изтъкна тя.

Египетският външен министър Самех Шукри каза от своя страна, че непосредствените приоритети на този етап са прекратяване на огъня, решаване на въпросите в областта на сигурността и осигуряването на хуманитарна помощ, като подчерта, че трябва да се предотврати разселването на хора.

"Всички стъпки, предприети от Израел, имат за цел да доведат до разселване", посочи Шукри и допълни, че не може 2 000 000 палестинци да останат в капан. "Съществува илюзията, че се полагат усилия за предотвратяване на разселването, но ние не сме видели реални усилия в тази посока", предупреди той.

Бербок, която вчера посети Израел и Ливан, заяви, че бойците на "Хамас" трябва да сложат оръжие.