Влиятелният вътрешен министър на Либия Фатхи Али Башага оцеля днес при опит да бъде убит на автомагистрала край столицата Триполи, съобщиха източници от обкръжението му, цитирани от Франс прес.

Снимка: АР/БТА

Кортежът на 58-годишния Башага бил подложен на обстрел от брониран автомобил в Янзур, на десетина километра от Триполи. "Полицейският ескорт на министъра отвърна на огъня. Двама от нападателите са арестувани, третият е в болница. Министърът се чувства добре", разказа източник.

Политикът се връщал от рутинно посещение до седалището на нова част от силите за сигурност, подчинена на министерството му.

Башага избра за свой приоритет борбата с корупцията и бе сочен от мнозина за вероятен временен премиер, но в крайна сметка по-рано този месец на поста бе назначен Абдел Хамид Дбейба.

Дбейба беше избран заедно с тричленен Временен президентски съвет в рамките на процедура под егидата на ООН. Новата изпълнителна власт ще управлява Либия до произвеждането на парламентарни избори в раздираната от война страна през декември.