42-годишният Саади Кадафи е един от седемте синове на покойния диктатор. Той не е издирван от Международния наказателен съд за разлика от по-известния му брат Сейф ал Ислам, но Триполи иска да го съди за финансови злоупотреби по времето, когато беше начело на Либийската футболна федерация.

През март м.г. Саади Кадафи бе екстрадиран от Нигер и веднага след пристигането си в Триполи бе задържан и откаран в затвора.

На видеозаписа, изтекъл в интернет, се вижда как надзиратели поставят превръзка на очите на Саади, разпитват го и подлагат на мъчения затворника, удряйки го в лицето и биейки го с палка по петите.

По информация на Reuters прокуратурата в Либия е започнала проверка по появилия се запис.

Прокурор от Триполи заявява, че ще се установява самоличността на надзирателите и ще ги подведе под отговорност.

В края на юли либийски съд осъди на смърт чрез разстрел Сейф ал Ислам Кадафи, най-известният син на Муамар Кадафи, както и осем приближени на убития диктатор. Те бяха съдени за ролята си в кървавите репресии на въстанието, което сложи край на стария режим през 2011 г.

Присъдата на Сейф ал Ислам беше произнесена в негово отсъствие, защото от ноември 2011 г. той е държан в района на Зинтан от бивша бунтовническа група, отказваща да го предаде на правителството в Триполи, което не е международно признато.