Починал холандски лекар, забъркан в скандал с инвитро оплождане, е станал баща на най-малко 49 деца, съобщи организацията, представяща родители и деца, родени с тази процедура в затворена вече клиника, предаде АФП.

Ян Карбат, който почина през 2017 г., се оказа баща на 49 деца, родени от жени, които посетили клиниката му в Ротердам. За оплождане той изглежда е използвал своя сперма, вместо от избрания донор.

Резултатите от ДНК тестове, приключили днес, показват, че тези 49 деца са преки потомци на покойния Карбат, съобщи в изявления организацията "Защита за децата", цитирана от БНР.

Случаят стана публично достояние, след като през февруари холандски съд постанови, че ДНК на лекаря трябва да стане достъпна за родителите и децата, за да извършат сравнение.

Твърди се, че преди смъртта си Карбат признал, че е станал баща на около 60 деца, преди дискредитираната му клиника да ба бъде затворена през 2009 г. заради нарушения на регулациите.

Организация, представляваща предполагаеми деца на лекаря, даде семейството му на съд, за да получи ДНК профила му, който бил сложен в сейф.

Това стана след съмнения за бащинството - родените с инвитро деца имали кафяви очи, докато избраният донор бил синеок, а едно от тях силно приличало на лекаря Карбат.