Легендарният бивш вратар и един от най-популярните футболисти в Южна Америка - Хосе Луис Чилаверт, ще се кандидатира за президент на родината си Парагвай. Изборите за нов държавен глава ще се проведат през месец април 2023 година, съобщиха медиите в страната, цитирани от БТА.

Самият Чилаверт вече започна своята предизборна кампания, публикувайки снимки и статуси в социалните мрежи, демонстрирайки намеренията си.

57-годишният бивш вратар отдавна флиртува с политиката и дори влезе в остра конфронтация със сънародника си Алехандро Домингес, в момента президент на Южноамериканската футболна централа (КОНМЕБОЛ). Двамата стигнаха до съд, като Чилаверт беше осъден на една година затвор заради обвинения в клевета. Чрез Туитър-акаунта си вратарят обвини Домингес в корупционни практики не само в периода му като президент на КОНМЕБОЛ, но и преди това.

Някогашният идол на аржентинския клуб Велес Сарсфийлд и националния отбор на Парагвай, който прекрати кариерата си преди 18 години, обяви през юни т.г.как ще бъде един от тези, които ще се кандидатират на изборите.

"След като размишлявам и чувствам отговорността да изградя по-добър Парагвай , решавам да формализирам кандидатурата си за президент, така че нашите хора да се почувстват отново горди парагвайци", увери той тогава. Сега той представи лозунга на кампанията си. Чила публикува изображение в социалните мрежи с хаштаг #Буден Парагвай! Стоп на корупцията!"

И за да покаже, че наистина има сериозни намерения, Чилаверт създаде уебсайт, където обяснява своите предложения по определени въпроси като образование, социални грижи, икономика, енергетика, инфраструктура и сигурност преди изборите през април 2023 г.