Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков определи като абсурдна публикацията на "Вашингтон Пост", че Москва и Пекин са обсъждали планове за изграждане на тунел под Керченския проток, който да бъде защитен от украински атаки.

"Не, това дори не си струва да се коментира. Не прилича на "Вашингтон Пост", това са глупости", каза Песков в отговор на запитване на журналисти.

Ръководителят на Крим Сергей Аксенов нарече дезинформация публикациите в чуждестранни медии за предполагаема подготовка за строителството на тунел под Керченския пролив с участието на китайската страна.

"Първо, това е лъжа. Няма такива планове. Второ, наистина преди реализацията на проекта за изграждане на Кримския мост имаше различни идеи, включително изграждането на тунел и дори кабинков лифт през пролива. Но в крайна сметка беше избран оптималният и най-реалистичен вариант - мост. А всички други идеи отдавна са отхвърлени и, така да се каже, архивирани.

Не знам какво си мислят авторите на американското издание и източниците, които цитират, и защо разпространяват такава дезинформация, това е въпрос към тях. Но все пак съвет към западните журналисти: не бързайте да се доверявате на украинските източници, както и на украинското ръководство, защото, меко казано, има сериозни съмнения в тяхната адекватност.

И да, ексклузивно специално за журналистите от "Вашингтон Пост": всъщност ще се строи не тунел, а терминал за телепортация", написа Аксенов в канала си в "Телеграм".

По-рано "Вашингтон Пост" съобщи, че според съобщения, прехванати от украинските служби за сигурност, руски и китайски бизнес ръководители с правителствени връзки са провели тайни обсъждания на плановете за изграждане на подводен тунел, свързващ Русия с Крим, с надеждата да се създаде транспортен маршрут, който да бъде защитен от атаки от страна на Украйна.

Разговорите, които "са включвали срещи в края на октомври", са били предизвикани от нарастващата загриженост на Русия относно сигурността на 11-километровия мост през Керченския проток, който служи като ключова логистична линия за руската армия, но е бомбардиран два пъти от Украйна и остава уязвима военна цел.

Преговорите подчертават решимостта на Русия да запази хватката си върху Крим - полуостров, който тя анексира незаконно през 2014 г., както и нарастващата зависимост на Москва от Китай като източник на глобална подкрепа, отбелязва "Вашингтон Пост".

Проектът би изисквал огромни инвестиции, вероятно в размер на милиарди, като строителството ще се извършва в активна военна зона. Авторът на статията твърди, че е видял размяна на имейли, показваща готовността на Китай да участва в такъв проект.

"В един от тях от 4 октомври се описва, че Китайската железопътна строителна корпорация, (CRCC) е "готова да осигури изграждането на железопътни и пътни строителни проекти от всякаква сложност в Кримския регион", се казва в цитирания доклад. От руска страна в разговорите са участвали бизнесмени, близки до властта.

Изданието отбелязва, че е потвърдило автентичността на разменената кореспонденция чрез други източници, включително намирайки доказателства, че руско-китайски консорциум, включващ хора, споменати в кореспонденцията, наскоро е бил регистриран в Крим.