Подготвя се отговорът на Москва за неиздаването на визи от САЩ за част от руската делегация за 74-ата сесия на Общото събрание на ООН. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров пред Канал Перви, цитиран от ТАСС.

"Той (отговорът) ще ... Ще подготвим мерки. Не ни лишавайте от възможността да направим изненада", каза министърът.

Както се разбра някои от членовете на руската делегация, включително ръководителят на комитета на Съвета на федерацията по международни въпроси Константин Косачов, който трябваше да присъства на годишната сесия на Общото събрание на ООН, не получиха визи и не можаха да заминат до Ню Йорк.

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин и десет служители на руското външно министерство бяха сред онези представители на руската делегация на сесията на Общото събрание на ООН, на която САЩ не издадоха визи, заяви вчера  Сергей Лавров в интервю за вестник "Комерсант".

На въпрос какво ще каже на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпейо във връзка с визовата ситуация на срещата им в Ню Йорк, Лавров отговори, че "това са очевидни неща". "Отказа визи на десет наши служители. Това е само от външното министерство. Отказаха също (на ръководителя на Комисията по международни въпроси към Думата) Леонид Слуцки и Константин Косачов, който е пътувал до САЩ много пъти, на Рогозин, който искаше да участва в събития, посветени на сътрудничеството в космоса", отбеляза руският първи дипломат.

Още вчера Лавров увери, че реакцията на Москва ще бъде остра. "Разбира се, ще реагираме остро, ще се опитаме да отговорим. Такава грубост не може да се толерира", каза той.

Лавров изрази убеденост, че нито американският президент Доналд Тръмп, нито държавният секретар Помпейо са знаели за отказа да се дадат визи на представители на руската делегация.