Руските власти връчиха протестна нота на посолството на Вашингтон в Москва, след като обявиха, че Съединените щати не са издали визи на част от делегатите за Общото събрание на ООН.  Това съобщиха ТАСС и "Ройтерс", а някои руски издания говорят за задаващ се "визов скандал".

Става дума за осем души от комисии, отговарящи за международните въпроси в двете камари на парламента, и двама служители на руското външно министерство. Сред тях са председателят на комисията в сената Константин Косачов, оглавяващият същата комисия в Думата Леонид Слуцки и (според "Комерсант") главният преводач и ръководител на администрацията на външния министър Сергей Бутин.

Константин Косачoв е един от най-високопоставените политици на Русия, който наскоро говори особено остро за шпионския скандал с русофилите в България.

"Американската страна не оформи в срок визите на редица членове на официалната делегация, в това число и моята, а беше планирано да излетим за Ню Йорк за участие в работата на 74-ата сесия на ООН. Това е нарушение на ангажимента пред международната общност. Това е възмутителна акция, която няма обяснения и оправдание", казва Косачев пред агенция Интерфакс. От април 2018 г. Косачев е под наложени санкции от страна на САЩ.

Отказът на САЩ да издадат визи на членове на руската делегация, която ще участва в сесията на Общото събрание на ООН, изисква твърда реакция от страна както на Москва, така и на световната организация, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Ситуацията е тревожна и разбира се, подобни действия са неприемливи. Вашингтон нарушава международните си задължения", заяви Песков. Той подчерта, че това е пряко нарушение на международните задължения на Вашингтон, тъй като не става дума за двустранно посещение".

Снимка: Shutterstock

"Америка предоставя своя територия за централата на ООН и фактически единственото, което Америка има право да направи, е да ограничи, например, пребиваването на член на руската делегация до границите на град Ню Йорк", заяви Песков. Според него "САЩ нямат право да въвеждат други ограничения за тези, които отиват на Общото събрание".

"Сега тези правила бяха нарушени", подчерта говорителят на Кремъл.

Русия ще разгледа различни варианти за отговор, но не иска да тръгва по пътя на ескалацията, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

"Още повече че визовата война, която американците водят не за първа година, според признанията на техни собствени доста високопоставени изпълнители, е безполезна и контрапродуктивна", добави той.

"Ние споделяме тази позиция, но за съжаление, думите и делата на американската администрация за пореден път се разминават", отбеляза Рябков. Той добави, че Русия е изказала протест пред представителя на посолството на САЩ и му е връчена съответната нота.

Русия смята за тревожен самия факт, че САЩ пренебрегват задълженията си, свързани с приемането на централата на ООН на тяхна територия, подчерта руският заместник-външен министър.