Руският външен министър Сергей Лавров влезе в конфликт с представителите на САЩ и поддръжниците на Украйна по време на среща на Съвета за сигурност на ООН снощи, на която Москва изключи възможността да приеме какъвто и да било мирен план, подкрепян от Киев и Запада, а Китай предупреди, че по-нататъшен световен хаос може да повлияе на забавящата се световна икономика, предаде Асошиейтед прес.

Лавров, заяви, че украинските сили напълно са се провалили на бойното поле и "са неспособни" да победят или отслабят Русия.

Той каза пред Съвета за сигурност на ООН, че Москва винаги е готова да преговаря за мир, но според него мирните планове, представени от Украйна и нейните западни "господари", се използват "само като прикритие за продължаване на войната и за продължаване на получаването на пари от западните данъкоплатци".

"Всички тези формули са път за никъде и колкото по-скоро Вашингтон, Лондон, Париж и Брюксел осъзнаят това, толкова по-добре за Украйна и Запада", каза още той и предупреди, че техният "кръстоносен поход срещу Русия вече е създал нови, ясни, репутационни и екзистенциални рискове".

Заместник-представителят на САЩ в ООН Робърт Ууд отхвърли твърденията на Лавров като "просто откровена дезинформация" и контрира, че именно нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. е поставило началото на войната, а президентът Владимир Путин, "с едноличен стремеж към заличаване на Украйна и подчиняване на нейния народ, я удължава".

"Империалистическите замисли на Русия са очевидни" и "единственото решение за Русия е нищо друго, освен капитулация - пълна капитулация от страна на Украйна, а това просто не е приемливо за международната общност", добави Ууд, подчертавайки, че войната може да приключи още утре, ако Москва изтегли стотиците хиляди свои войници от международно признатата територия на Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с колегите си от Иран, Турция и Ливан преди днешното заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което ще бъде обсъдена обстановката в Близкия изток, съобщи руското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс и БТА.

Двустранните срещи бяха посветени на ивицата Газа, Сирия и "напрегнатата ситуация" в Червено море, съобщи министерството в своя публикация в "Телеграм". Срещите са били проведени в Ню Йорк снощи.

Ведомството заяви, че Лавров и иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан са постигнали съгласие относно необходимостта от бързо прекратяване на огъня в Газа и условията за предоставяне на хуманитарна помощ на цивилното население.

"Беше изразена обща загриженост относно напрегнатата ситуация в Червено море, която рязко се е влошила", се казва още в съобщението.

САЩ и Великобритания снощи нанесоха още удари срещу йеменските хуси заради техните атаки срещу кораби в Червено море, съобщи Пентагонът.

Лавров и външният министър на Ливан Абдала Бу Хабиб разговаряха за значението на колективните усилия на държавите в региона за незабавно прекратяване на огъня, съобщи руското министерството.

През последните дни Израел извърши, според съобщенията, най-интензивните бомбардировки в южната част на Газа от началото на войната през октомври, което предизвика призиви от страна на Вашингтон за защита на невинните хора в болниците, медицинските служители и пациентите, посочва Ройтерс.

Съгласно дневния ред на ООН се очаква Съветът за сигурност да обсъди "ситуацията в Близкия изток, включително палестинския въпрос".

Лавров заяви, че на заседанието ще предложи "колективни усилия" за разрешаване на кризата в Близкия изток.

Заедно с турския си колега Хакан Фидан руският външен министър също така е обсъдил енергийни въпроси, както и "предстоящите двустранни контакти".

През декември Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин може да посети Турция в началото на 2024 година.