Русия не се отказва от преговорите с Украйна, но условията на Киев за започване на преговори са съзнателно нереалистични и неадекватни на ситуацията, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на срещата на върха на Г-20.

Речта на Зеленски на срещата на Г-20 показва, че той не се вслушва в никакви съвети от Запада относно преговорите с Русия. Москва иска да види конкретни доказателства, че Западът е заинтересован да "дисциплинира" Зеленски", каза Лавров.

Според руския министър на външните работи окончателната декларация от срещата на върха на Г-20 е почти готова. "Западът добави там фраза, с която много делегации осъдиха Русия - ние добавихме, че има алтернативни гледни точки", каза той.

Същевременно в агенциите се появи проектодекларация на лидерите на държавите с водещи икономики от Г-20. В нея се казва, че повечето от тях осъждат остро войната в Украйна и подчертават, че тя прави световната икономика още по-уязвима. Има и други възгледи и различни оценки на ситуацията и санкциите, е записано в проектодокумента, чието съдържание е било потвърдено от европейски дипломат, предаде Ройтерс.

Документът от 16 страници трябва да бъде одобрен от членовете на Г-20. Дневният ред на форума, от който се очакваше да се съсредоточи върху световната икономика, е засенчен от руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Като признаваме, че Г-20 не е форумът за разрешаване на проблеми със сигурността, приемаме също, че проблемите на сигурността може да имат значителни последици за глобалната икономика, посочва проектодекларацията. Там е записано също, че централните банки на държавите от Г-20 наблюдават инфлационния натиск и съобразяват с него монетарната си политика.

Освен вече споменатите изказвания, Сергей Лавров съобщи, че е имал кратки разговори с Макрон и Шолц по време на срещата на Г-20 и им е казал, че "Украйна проваля процеса на преговори с Русия". Днес Макрон потвърди намерението си да продължи контактите си с Путин, за да намери начини за разрешаване на конфликта в Украйна, съобщи Лавров.

Освен това руският дипломат №1 заяви, че съобщенията, че САЩ подготвят почвата за преговори между Русия и Украйна, са слухове.

Относно "зърнената сделка" Лавров каза, че пречките пред руския износ на зърно и торове продължават. "Западните страни и Турция разбират, че Киев трябва да бъде възпрян да провокира сделката за зърното... Генералният секретар на ООН увери, че всички ангажименти за премахване на ограниченията върху руския износ на зърно и храни ще бъдат изпълнени".