Русия и Беларус изразиха загрижеността си относно разрушителната политика на САЩ за разширяване на НАТО и приближаването на военната инфраструктура на алианса до техните граници, а подобни действия не могат да останат без отговор, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след съвместно заседание на колегиите на руското и беларуското външно министерство, предаде ТАСС.

"Отново изразихме дълбока загриженост от деструктивния курс на САЩ и техните сателити към разширяване на НАТО, приближаването на военните сили и военната инфраструктура на алианса към общите ни граници, което води до ескалация на военното и политическото напрежение и не може да остане без реакция от наша страна", каза министърът.

Министрите на външните работи на двете страни споделиха и мнението, че Западът е превърнал Украйна в "плацдарм за подривна дейност срещу Съюзната държава".

"Общото ни мнение е, че така нареченият колективен Запад всъщност превърна Украйна в плацдарм за по-нататъшно военно и политическо усвояване на постсъветското пространство, в плацдарм за подривна дейност срещу Съюзната държава, като пряко подтиква Киев да създава преки заплахи за жизнените интереси на Русия и Беларус", заяви руският външен министър.

Според Лавров един от отговорите на Русия и Беларус е укрепването на съвместната регионална групировка на войските на територията на републиката, която е започнала през октомври 2022 г. по решение на президентите.

Междувременно Украйна призова днес западните си съюзници да увеличат значително доставките на оръжия, за да може страната да се противопостави на руската армия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Отправяме призив към всички партньорски страни, които вече доставиха, или планират да доставят военна помощ. Призоваваме ги да засилят значително техния принос", се казва в общо изявление на украинските министри на външните работи и на отбраната Дмитро Кулеба и Олексий Резников.

Двамата министри призоваха около 10 страни, които, според украинците се бавят да откликнат на исканията на Киев, да доставят възможно най-скоро танкове "Леопард 2". Те казаха, че това е една от най-неотложните и най-спешните нужди на украинските сили.

Призивът на двамата министри идва в навечерието на ключова среща на контактната група за Украйна, която ще се проведе в американската военна база в Рамщайн утре. Призивът идва и в момент, в който се води ожесточена битка за ключовия град Бахмут.

Международната военна помощ трябва да бъде издигната на ново ниво по отношение на качеството, подчертаха двамата украински министри. Те припомниха, че на този етап Русия запазва значително количествено преимущество по отношение на военни, оръжия и военно оборудване, въпреки финансовата и военната помощ на Запада за Украйна, която двамата министри определиха като много важна.

"Призоваваме всички тези страни, които притежават подходящите боеспособности, да се присъединят към инициативата за създаване на една международна танкова коалиция в подкрепа на Украйна", казаха министрите. Те увериха, че Украйна ще използва оръжията по един отговорен начин и изключително за целта да защитава териториалната цялост на страната в пределите на международно признатите граници.

Кулеба и Резников приветстваха и смелото решение на Обединеното кралство, обявило вече, че ще прати рота танкове "Чалънджър 2" в Украйна.

"Но това не стига за постигане на оперативните цели. Кремъл е решен да засили още повече военните действия и не е променил целта си относно Украйна, която е да я унищожи", подчертават двамата министри.

Съвместният призив бе отправен в момент, в който председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна на посещение в Киев за разговори относно подкрепата на ЕС за Украйна.

Визитата е две седмици преди срещата на върха ЕС-Украйна, планирана за 3 февруари.

Мишел постна снимка в Туитър на гаров перон в Киев и заяви: "Отново съм в Киев, за да дискутирам всички въпроси за развитието на сътрудничеството. Нека 2023 г. да бъде годината на победата и на мира".

Вчера Мишел заяви, че той лично подкрепя идеята Западът да достави танкове на Украйна.