С призиви за обединяване около ангажиментите на ОССЕ се обърнаха днес по време на 30-ата министерска среща в Скопие на организацията участниците в първата пленарна сесия, на която говори и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

В изявлението си Лавров посочи, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се е превърнала в придатък на НАТО и ЕС, че е пред пропаст и стои въпросът дали си заслужава да се инвестират усилия тя да бъде съживена.

"На юбилея на ОССЕ той е в плачевно състояние и без никаква перспектива. ОССЕ беше създадено за кооперация и сътрудничество през Студената война, за съжаления западният политически елит започна да използва ОССЕ в полза на НАТО. Това доведе до безпрецедентно разширяване на Изток", заяви външният министър на Русия.

След това той представи военната интервенция на НАТО в Югославия и Косово, като военна агресия и обвини Запада за подклаждане на конфликтите в Грузия и Украйна. Русия атакува Грузия през 2008 г., а Украйна първо през 2014 г. и след това през 2022 г.

"Провокацията на САЩ, които Грузия изпълняваше и опита за създаване на плацдарм в Украйна доведе до този резултат", каза още Лавров.

 

"Ще може ли някога тя да бъде адаптирана към реалното развитието на света и отново да стане площадка за разглеждане на проблемите за регионална безопасност, с принцип на равенство за всички държави участнички. Засега въпросите са повече от отговорите", каза Лавров, след което напусна залата.

Балтийските страни и Украйна бойкотираха срещата за присъствието на Лавров. Той също така беше принуден да мине през Гърция със самолета си, защото България не позволи навлизането му във българското въздушно пространство. Причината беше санкционираната говорителка на руското МВнР Мария Захарова.

Веднага след него министърът на външните работи на Дания Ларс Льоке Расмусен изрази разочарованието си от това, че руският му колега е напуснал срещата. Усилията на Москва да раздели Европа и да я обвинява за решенията, които сама е взела, са прозрачни и няма да успеят, изрази увереност Расмусен. Според него ситуацията, в която се намира ОССЕ, е много разочароваща, защото организацията, създадена, за да гарантира мира и стабилността и да поддържа отворени каналите за диалог, сега е изправена пред сериозни предизвикателства, чийто източник е именно Русия.

ОССЕ преминава през сложен период, но платформата остава важна и трябва да бъде съхранена, посочиха в изявленията си голяма част от участниците в срещата по време на първото пленарно заседание.

Посланик Емилия Кралева, постоянен представител на Република България към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена, която ръководи българската делегация на срещата, ще говори на второто пленарно заседание днес.